Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ghiyas Fadda var tandläkare i Syrien – får inte jobba i Sverige

Ghiyas Fadda hade jobbat som tandläkare i tolv år, och drivit egen praktik i Syriska huvudstaden Damaskus.
Trots det sätter Sveriges byråkratiska regler stopp för hans tandläkarkarriär.
– Jag ger inte upp, jag ska jobba som tandläkare igen, säger Ghivas.

Jag möter honom utanför folktandvården. Det är hans lediga dag, men han ställer gärna upp på en intervju och insisterar på att få tacka svenskarna och speciellt Timråborna för det varma mottagande han fick när han kom till sitt nya land.

– Jag har haft alla chanser att flytta till en större stad, men jag vill inte. Vi är som en stor familj här i Timrå, säger Ghiyas med ett stort leende.

Han är glad och tacksam för att ha ett jobb, men han förstår inte varför det ska vara så svårt att få fortsätta jobba som tandläkare här.

Svenska språket har han lärt sig fort och han har inga problem att göra sig förstådd under intervjun.

Ghiyas Fadda tycker att Socialstyrelsens krav är orimliga, eftersom han i princip måste göra om utbildningen som han gjorde för 18 år sedan.

– Det finns ettåriga kompletterande utbildningar i Stockholm och Göteborg, men de tar emot väldigt få elever. På Karolinska institutet är det 200 sökande på 16 platser, säger han uppgivet.

Giyash berättar om tiden i Damaskus där han var chef på en privatklinik och om sin egen tandläkarpraktik som han senare öppnade.

Terroristerna från Daesh kom, han blev fängslad och var tvungen att betala 10 000 dollar för sin frihet. Måttet var rågat då hans föräldrar blev krävda på 100 000 dollar eller sonens död.

Tomhänt flydde han hemlandet.

– Jag lämnade min praktik och fyra lägenheter som jag ägde, säger Ghiyas Fadda.

Han känner sig ibland motarbetad och har fått frågan: "varför har du så bråttom, ta det lugnt"

– Varför kan jag inte få göra praktik i ett år med kanske fyra olika tandläkare som handledare, tre månader hos varje? De skulle sen kunna ge ett utlåtande om hur det fungerade, säger Ghiyas.

Nu jobbar han som tandsköterska på folktandvården, men siktar på att kunna gå tillbaka till sitt rätta yrke när han gjort klart studierna.

Annica Bergström är enhetschef på folktandvården och håller helt med i resonemanget.

– Ghiyas har varit hos oss i två år, men får ändå inte chansen att visa vad han kan. Det är ett bristyrke idag, det är synd att det ska sådan tid att få in dessa duktiga, färdigutbildade tandläkare på arbetsmarknaden. Han pratar bra svenska och vi på kliniken är helt övertygade om att han är en duktig tandläkare, säger hon.