Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GIF-profilens pappa: "Offensivt är du jätteduktig – defensivt är du lite yr i mössan"

GIF Sundsvalls högerback Eric Larsson går från klarhet till klarhet.
Men hans pappa är ändå alltid lite orolig.
"Defensivt är du lite yr i mössan", konstaterar han i sin analys.
– Han oroar sig mer för att jag ska bli syndabock än att jag ska bli matchhjälte, säger sonen.

Fyra matcher är spelade och GIF Sundsvall är en av vårens överraskningar i Allsvenskan. Och Eric Larsson är ett av lagets utropstecken.

Han har forcerat fram på sin högerkant. Med både förtroende och självförtroende.

– Det känns bra, lagets självförtroende smittar av sig på mig, det rullar på och jag har mycket förtroende från tränarna. Jag har känt varit stabil och i bra form, säger Larsson som tillsammans med kvartetten Tommy Naurin, Marcus Danielson, Lars Gerson och Rúnar Sigurjónsson spelat samtliga allsvenska minuter hittills.

De flesta elitidrottare är noga med vad de stoppar i sig. Långt ifrån alla är lika seriösa som Eric Larsson.

– Jag har alltid varit det, ända sedan jag kom upp i Gefles A-lag. Jag försöker göra allt jag kan och på den här nivån är det viktigt, jag vill vara så väl förberedd som det går. Jag har en tjej som också gillar att träna och käka bra mat. Men jag är inte extrem, det är inte så att jag får ta en godis.

Men inte två?

– Haha.

Historiskt sett har GIF Sundsvall lyckats få fram många framgångsrika ytterbackar. Inte minst på högerkanten.

Är Sundsvall en bra miljö för en högerback?

– Vi har ett sådant spel. Vi ska ha balans och orkar man hem ska man följa med framåt. Vi ytterbackar får mycket ytor och då syns man lite och man behöver inte göra så svåra grejer för att det ska bli bra. Vi började redan förra året med lite mer centrerade yttrar och då blir det ytor för oss, säger Eric Larsson.

För ytterbackarna har det stor betydelse vilken anfallskonstellation Joel Cedergren och Roger Franzén mönstrar.

– Det är klart att det är skillnad om vi har Eklund och Hasani på planen eller om vi har Dibba och Silva. Johan och Shpetim är starka på huvudet, med Pa och Stefan spelar vi på ett annat sätt.

Det blir inte många höga bollar in i straffområdet från Eric Larsson och Dennis Olsson. Knappt några alls.

– Vi är trygga med bollen och stundtals spelar vi oss ur svåra situationer. Vi har spelat bra och har ett lugn i omställningsspelet även om det inte alltid händer något. Men det är jobbigt för motståndarna när vi bara har bollen, till slut blir de frustrerade och då slår vi till. Vi har tålamod och vi får chanserna.

GIF Sundsvall inledde säsongens spel utanför Norrporten med två på förhand riktigt tuffa bortamatcher. Men efter 1–1 mot AIK och seger med 3–1 mot Malmö FF går de inte att beskriva starten med något annat än succé.

Nu väntar en ny bortamatch. Mot Häcken. På nybyggda Bravida Arenas konstgräs.

– De vill precis som vi ha bollinnehavet och spelar lite lika också. De vann i premiären men har torskat tre i rad nu, det kan vara ett bra läge att möta dem nu. Men egentligen spelar det ingen roll, det är bra att möta vilket lag som helst i det skick vi är i nu.

I och med det långa EM-uppehållet är den allsvenska våren ovanligt intensiv.

Fyra matcher är spelade sedan premiären den 3 april. Och innan maj är över ska ytterligare åtta spelas.

Ett tufft, men enbart stimulerande, schema tycker Eric Larsson.

– Det är bara roligt, det är matcherna man vill spela, säger han med lugn och glädje i rösten.

Föräldrarna är inte alltid lika sansade.

Så här skrev Eric Larsson på twitter förra veckan:

Pappa analyserar: "Jag kommer få en hjärtattack av att kolla dina matcher. Du är jätteduktig offensivt, men defensivt är du lite yr i mössan".

– Det var lite roligt, han oroar sig mer för att jag ska bli syndabock än att jag ska bli matchhjälte. Mamma brukar inte våga kolla de sista 20 minuterna.

Är du själv orolig för att bli syndabock?

– Nej, då är man lite fel ute. Men jag blir inte matchhjälte så ofta. Mitt enda allsvenska mål gjorde jag för Gefle mot Örebro våren 2012. I Giffarna har jag bara gjort mål på Degerfors i Superettan.

– Men jag blir gärna hjälte på Bravida. Den är liten och mysig med bra konstgräs, det är en bra arena för oss.