Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GIF sneglar mot AIK

En är före detta IFK:are, en annan är före detta Giffare.

Till sommaren kan båda vara tillbaka i Sundsvall.

AIK håller på att se över kostnaderna. Det påverkar spelartruppen och unga spelare som Pontus Engblom och Kevin Walker följs med stort intresse – av bland annat GIF Sundsvall.

Annons

– Visst finns det ett antal spelare i AIK som skulle passa bra in hos oss, och med Pontus och Kevin finns ju naturliga kopplingar, säger Giffarnas klubbdirektör Peter Larsson.

Sedan tidigare är det känt att fjolårets allsvenska kvallag i första hand är ute efter att hitta nytillskott på forwards- och mittfältssidan.

Pontus Engblom fyllde 19 i november förra året och betraktas fortfarande som en av landets mest lovande 91:or, även om de två säsongerna i AIK inte varit helt lyckade.

– Han har ju fått hatta en del mellan AIK:s allsvenska trupp och utlåningar till både Västerås i division I och Väsby i Superettan. Men det har blivit en hel del A-lagsmatcher både i serien och cupen med AIK, ja även internationellt blev det spel och mål med AIK i fjol, konstaterar Peter Larsson, som betraktar kontakterna med både AIK och Pontus Engbloms agent, Stefan Pettersson, som goda.

– AIK har vi ju haft en långvarig och bra relation med och Stefan Pettersson upplever vi också som en bra samarbetspartner. Han företräder ju också Emil Forsberg, för att ta ett exempel...

Kevin Walker blir 22 år till sommaren, men har redan flera säsonger bakom sig i Allsvenskan. Först med Örebro SK och från och med sommaren 2007 i AIK.

Han är son till förre GIF-profilen Patrick, som både spelat med Giffarna och varit tränare i föreningen (senast tillsammans med Rikard Norling 2004). Då spelade förresten både storebror Robert och Kevin med Giffarna i olika ungdomslag.

Kontraktet går ut till sommaren och AIK vill i nuläget inte förlänga avtalet, vilket gör den spelbegåvade och hårt arbetande mittfältaren mycket intressant för diverse elitklubbar. Och i Kevin Walkers fall är intresset från GIF Sundsvalls sedan något dygn tillbaka officiellt.

– Vi har varit i kontakt med varandra, bekräftar unge Walker för kvällstidningen Aftonbladet.

Giffarnas sportchef Cain Dotson:

– Jodå, visst finns det en kontakt med både Kevin och AIK, men inte mer än så. Vi för inga förhandlingar och har heller inte kommit så långt att vi prickat in något datum...

Frågan är hur hett GIF Sundsvall ses av de båda juniorlandslagsmeriterade ex-medelpadingarna? Giffarna som är öppen för olika lösningar, där det i Engbloms fall kan bli aktuellt med ett lån, medan Walker med hänsyn till det utgående kontraktet om några månader måste ses som ett renodlat köpobjekt.

Fakta Andra affärer GIF–AIK under 2000-talet

2001: Per Nilsson från GIF till AIK (mitt i säsongen), Hasse Bergh från AIK till GIF och Michael Brundin från AIK till GIF (AIK senaste klubb).

2003: Mattias Nylund från AIK till GIF.

2005: Rikard Norling (tränare) från GIF till AIK.

2010: Saihou Jagne från AIK till GIF till AIK (lån).

(Under andra halvan av 1990-talet kom också Kalle Ståhl och Dennis Östlundh som "överblivna" AIK-juniorer till Sundsvall, medan Giffarna några år tidigare släppte Dick Lidman i motsatt riktning.)