Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GIF Sundsvalls ordförande efter spelarförsäljningarna: "Känner att vi ska kunna klara elitlicensen"

I våras uppdagades att GIF Sundsvalls elitlicens var hotad. Efter spelarförsäljningar av både Joakim Nilsson och Rúnar Sigurjónsson kan klubbens ordförande Johan Nikula konstatera: "Vi känner att vi ska kunna klara elitlicensen och fortsätta bjuda på elitfoboll i Sundsvall".

I början av maj kommenterade Svenska Fotbollförbundet GIF Sundsvall ekonomiska situation och berättade att GIF riskerade att tappa elitlicensen till 2017 eftersom klubben i vintras hade ett negativt eget kapital på 3,4 miljoner kronor.

Läs också: Nikula om hotet mot GIF Sundsvall: "Vi kommer garanterat att spela elitfotboll 2017"

Förbundets kommentar den gången var följande:

"GIF Sundsvall har att senast den 1 oktober 2016 lämna in ett periodiserat bokslut per den 31 augusti 2016. Detta får inte visa negativt eget kapital för att elitlicens ska kunna beviljas för år 2017. GIF Sundsvall ska då också visa en likviditetsplan som visar att föreningen kan klara sina betalningar hela år 2016 samt en resultatprognos som visar att föreningen inte kommer att redovisa negativt eget kapital den 31 december 2016".

Joakim Nilssons försäljning till Elfsborg i våras var viktig för GIF:s ekonomi, och nu har även islänningen Rúnar Sigurjónsson sålts till Grasshoppers.

Krönika: Ett tungt tapp för GIF Sundsvall – men de hade inte mycket till val

Läs också: GIF Sundsvall får flera miljoner för Sigurjónsson: "En av de största försäljningarna"

– Det känns väldigt viktigt. Framförallt så var försäljningen av Jocke Nilsson viktig i vintras, och sedan kom Rúnar som grädden på moset nu, säger Johan Nikula.

GIF Sundsvalls ordförande som efter spelarförsäljningarna kan konstatera:

– Vad som gäller för oss är att vi ska ha ett positivt eget kapital den sista augusti. Det innebär i sin tur att vi ska ha tjänat fyra miljoner så långt i år, och det kommer vi att ha gjort. Sedan kan det bli lite tuffare för oss på helåret, det ska jag erkänna. Men vi går hela tiden i rätt riktning.

GIF Sundsvalls hårda arbete med att få ordning på ekonomin fortsätter alltså.

– Vi känner att vi har skaffat oss rejäl kontroll över ekonomin. Dels resultatmässigt men också att vi anlitat extern hjälp från Deloitte för vår ekonomi och löneadministration. Förra året med den sannolika förskingringen och misskötseln av ekonomin blev ett förlorat år för oss.

Hur skulle du sammanfatta er ekonomiska situation just nu?

– Med att vi skaffat oss kontroll över ekonomin efter det förlorade året och antlitat ett företag som gör att resultatet blir bättre och bättre. Vi känner att vi ska kunna klara elitlicensen och fortsätta bjuda på elitfotboll i Sundsvall.