Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GIF-talangen om familjens flykt från kriget, uppväxten – och genombrottet

Han har slagit sig in i startelvan, gjort sitt första mål i Allsvenskan och är på väg att skriva ett nytt kontrakt med GIF Sundsvall.
Men vem är han, Peter Wilson?
Möt GIF-talangen som kom till Sundsvall från ett krigsdrabbat Liberia.

De fyra senaste omgångarna har GIF-produkten Peter Wilson, född 1996, spelat från start i GIF Sundsvalls anfall.

Borta mot Örebro kom det första allsvenska målet, och i förra veckan blev han uttagen i det svenska U20-landslaget.

De sista veckorna kan inte beskrivas med annat än succé för forwarden.

TV: Giffarnas Peter Wilson beskriver känslorna efter sin första match från start: "Något man kämpat för"

LÄS OCKSÅ: GIF-talangen om sitt första allsvenska mål: "En chock"

– Senaste månaden har varit rolig. Man har verkligen känt att man är på väg in i laget och att minuterna kanske kommer. Nu har det gått bra de första matcherna och jag har kommit in i det på ett bra sätt. Det finns saker att jobba på, men jag tycker att det känns helt godkänt, säger han efter ett gympass dagarna efter mötet med Häcken.

Peter Wilson är uppvuxen i Sundsvall, men ursprungligen kommer anfallaren från Liberia.

Till Sverige kom han 1999.

– Då kom vi hit på grund av kriget. Jag kommer inte ihåg något, men jag har pratat med min mamma och hon har berättat lite om hur det var. Det var inbördeskrig och det var lite svårt att skilja på folk. Många barn, killar framförallt, från tolv år och uppåt blev tvingade att vara med. Rebellerna tog med alla de kunde, berättar Wilson som kom till Sverige med sin mamma och syster.

– Det var tufft i Liberia då, men nu är det lugnt. Vi har familj där och jag har varit där två gånger sedan dess. Nästan all min släkt bor där, säger han.

Väl i Sverige bodde familjen inledningsvis i Bredsand. Det var där kärleken till fotbollen växte fram.

– Redan tidigt började jag kolla på fotbollsmatcher, när jag var åtta-nio år kunde jag sitta still och titta på matcher och studera vad de gjorde. När youtube kom började man söka på spelare som Thierry Henry och sedan försökte man ta med sig det i sitt spel. Det var väldigt mycket spontanfotboll och vi gjorde en egen plan vid en lekplats i Bredsand. Vi knackade dörr och sedan gick vi ut och spelade, berättar Wilson.

– För mig tror jag det har betytt jättemycket. Det har drivit fram att fotboll är min grej och något jag vill jobba med, jag tröttnar inte på fotboll någon gång.

Intresset ledde till slut fram till att han började spela med GIF Sundsvall. Men det var ingen självklarhet att han skulle spela i ett lag.

– När man var liten spelade vi oftast på gården och på skolan. Det var lärarna som sa att jag skulle börja spela i ett lag, men jag hade ingen koll på vad det fanns för lag eller så. En kompis till familjen spelade i Giffarna, så han hjälpte mig att komma in där, säger Wilson.

Sedan dess är Sundsvallslaget den enda förening som anfallaren har representerat. Han har gått hela vägen från ungdomsverksamheten upp till A-laget.

– GIF betyder mycket för mig. De har utvecklat mig och tagit hand om mig på ett bra sätt ända sedan jag var åtta år. Vi hade lite svårt ibland eftersom vi bodde i Bredsand och morsan inte hade någon bil. Ofta var det någon från klubben som hämtade mig till träningarna, de ville verkligen att jag skulle lyckas, säger han.

Var det nära någon gång att du inte kunde fortsätta med fotbollen?

– Klart att det var lite tufft ibland att få ihop allt, framförallt ekonomiskt. Det var lite dyrt när man var yngre att kunna betala för olika resor, cuper och kläder. Mamma var ensam med mig, min syster och min lillebror som var ganska liten då.

Det låter som att din mamma har betytt mycket för dig?

– Verkligen. Hon betyder jättemycket för mig, hon har verkligen varit där och pushat och tagit hand om mig på alla möjliga sätt och får mig att må bra. Jag känner fortfarande att när man är borta ett tag och sedan kommer hem så är det hur skönt som helst.

Som ung spelare i GIF Sundsvall imponerade Peter Wilson omgående och gjort sig ett namn under ungdomsåren.

– Han har utmärkt sig i alla åldersgrupper. Åren springer ju iväg, men jag kommer ihåg honom redan från det att han var nio-tio år. Man ska vara försiktig med att göra bedömningar på så unga spelare, men man la märke till honom tidigt, säger GIF:s nuvarande sportchef Urban Hagblom.

Nu har anfallaren tagit sig via alla ungdomslag och upp till A-laget – men han vill fortfarande ha mer.

– Man har kämpat och tänkt att man en vacker dag vill spela i Premier League med Arsenal, det är den största drömmen. Jag har haft folk omkring mig som väglett mig och sagt att det kan ta tid, det gäller bara att hålla i det.

Är det någon spelare i GIF som hjälpt dig extra mycket sedan du kom upp till A-laget?

– Pa (Dibba) framförallt. Han har varit väldigt viktig för mig och har tagit hand om mig. Han ville se mig lyckas, det uppskattar jag verkligen.

Nu har Pa Dibba lämnat och Peter Wilson har tagit över platsen i anfallet. Efter säsongen går hans kontrakt med klubben ut – men ett nytt avtal är på väg att skrivas under.

– Jag vill vara kvar här och spela i Allsvenskan nästa år, och det känns bra att Giffarna är villiga att erbjuda mig den chansen, säger han.

För att det ska bli allsvenskt spel med GIF även nästa säsong krävs det att laget plockar ett antal poäng under slutspurten där Helsingborg jagar på kvalplatsen.

Peter Wilson har startat de senaste omgångarna och vill vara med och bidra till att klubben förnyar det allsvenska kontraktet.

Press? Någon sådan känner han inte.

– För mig är det ganska nytt att alla matcher är så här viktiga. I U19 var det inte samma hype, men jag tycker bara det är roligt. Jag känner ingen stress utan tycker att vi har ett bra lag som jag tror på. Vi har bra möjligheter att hålla oss kvar, och jag känner inte att vi ska titta för mycket bakåt utan framåt och högre upp i tabellen, säger Peter Wilson.

– Att spela matcher som är viktiga och verkligen gäller något är det som driver mig. När man känner att hela laget är taggat och vill kriga för varandra motiverar det mig.

Peter Wilson

Född: 1996.

Längd: 182 cm.

Vikt: 74 kg.

Statistik i år: Sex matcher varav fyra från start. 1 mål.

Peter Wilson om ...

... möjligheten att spela landslagsfotboll för Liberia: "Det har väl varit lite snack om det. Framför allt har folk som kommer därifrån och spelar fotboll här i Sverige nu pratat med mig och sagt att det finns en möjlighet att spela där för mig. Klart jag tänkt på det och jag har pratat med mamma om det. Nu har jag blivit kallad till U20 i Sverige, men jag har inte stängt någon dörr."

... intressen utanför fotbollen: "Jag gillar att dansa, det är en hobby. Ibland kollar jag på någon dans som man vill kunna, går hem och tränar och tränar och sedan visar man det för grabbarna. Musik och dans är något jag gillar att hålla på med."

... vad han skulle jobba med om han inte vore fotbollsspelare: "Tror jag hade hållit på med musik, varit någon producent eller dj. Jag gillar verkligen musik."

... målsättningen inför årets säsong: "Målet var att spela i Allsvenskan. Jag pratade med Joel och Frasse i januari och sa att jag ville spela i Allsvenskan. Det har jag fått nu, och det kan bara bli bättre."

... avslutningen av säsongen: "Sista matcherna har det varit mycket fokus på energin, att vi visar varandra vad vi vill. Det tycker jag vi gjort bra och man kan se att det är ett annat driv i laget."