Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giffarna öppnade starkt men föll stort

/
  • Giffarnas första försäsongsmatch skulle ha spelats i Stockholm på fredagen men flyttades på grund av snöovädret. Här ses Emil Forsberg som uppvaktades hårt av AIK:s Helgi Danielsson (i mitten).
  • Brasilianaren Gilmar som provtränar med Sundsvall fick en halvtimmes speltid. Samtliga debutanter visade att de har mycket att tillföra.

Giffarna började bäst och såg ut att ha årets första match under kontroll.

Men AIK tog över allt mer och lyckades vinna med komfortabla 3–0.

– De mer eller mindre käkade upp oss några gånger, säger lagets tränare Sören Åkeby.

Annons

Nye brassen Denis dos Santos var nära att ge hemmalaget ledningen med en vass nick i den 31:a matchminuten. Det efter samarbete med ett annat nytt ansikte, finske debutanten Patrik Rikama, som slog ett väl avvägt inlägg.

I stället var det AIK som gjorde 1–0 genom tekniske Admir Catovic, efter fint förarbete på högerkanten av Daniel Gustavsson.

Dittills i matchen hade stockholmarna varit relativt osynliga, och Giffarna kontrollerat matchen helt och hållet.

– Vår första halvtimme var riktigt bra tycker jag. Det var lite olyckligt att de gjorde mål precis innan halvleken tog slut, säger Sören Åkeby.

"Plottrigt spel"

Men i andra sjönk tempot en aning, och AIK:s snabba omställningar på kanterna satte GIF-försvaret på prov.

– De blev mera taggade och gjorde det svårt för oss. Vi var plottriga i vårt spel och de mer eller mindre käkade upp oss några gånger, säger Åkeby.

Efter 60 minuter slog AIK:s lagkapten Kenny Pavey en perfekt långboll som friställde Viktor Lundberg. Denne gjorde inga misstag och rullade in 3–0.

Ett resultat som kändes lite i överkant – Giffarna hade 8–1 i hörnor och 5–4 i skott på mål.

– Med lite marginal på vår sida gör vi ett par mål, alla gånger. Man måste göra mål om man ska vinna matcher, men vi får inte glömma bort att det var vår första match på stor plan och vi möter ett kvalificerat motstånd.

Medelpadingarna avslutade bra och skapade några farligheter, bland annat ett frisparksläge från Emil Forsberg.

Vill variera mera

Trots förlusten var Sören Åkeby nöjd med van han såg, och säger att laget tar med sig mycket gott från matchen.

– Vi kan inte bara hålla på och spela kortpassningsspel för det läser motståndarna av. Vi måste spela mer variationsrikt och dessutom hota mer på kanterna. Jag tycker att vi får jobba med dom detaljerna, säger han.

I motståndarlägret fick GIF-bekantingen Kevin Walker en halvtimmes speltid, och Sundsvallsfostrade Pontus Engblom en halvlek.

Nästa lördag väntar årets andra träningsmatch när Umeå FC kommer på besök.

Annons