Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giffarna upp i allsvenska toppen – efter sanslösa försvarsinsatsen

14 raka allsvenska matcher utan en hållen nolla.
Den trenden är bruten nu – efter att Giffarna klarat av Häckens vilda anstormning.
0-1-segern innebär att Sundsvall nu toppar allsvenskan.
– Vi gör det så jäkla bra som lag nu. Det är kul att spela matcher, säger Marcus Danielsson till C More.

Annons

Det började bra - riktigt bra - för GIF Sundsvall i bortamötet med Häcken.

Gästerna styrde och ställde matchinledningen och dominerade bollinnehavet. Det enda som saknades var ett ledningsmål.

Till slut kom det, 17 minuter in, efter en tveksam straffsituation.

Pa Dibba revs ner av Mohammed Abubakari och domare Glenn Nyberg pekade på straffpunkten inför ett protesterande hemmalag. Lars Krogh Gerson gjorde inga misstag på den efterföljande straffen och sköt in 1-0-målet som skulle visa sig bli avgörande.

– Den kändes tveksam, kommenterade Häckens Jasmin Sudic situationen i halvtidsvilan.

SE MER: Se GIF Sundsvalls omtalade öppningsmål: "Mycket, mycket tveksamt"

Efter Giffarnas ledningsmål påbörjades en offensiv anstormning från de gulsvartas sida. Sundsvalls imponerande bolltrillande byttes ut mot ett tillbakapressat elvamannaförsvar.

Häcken spelade runt och runt, försökte med instick och sköt - från nära och långt håll. Oftast med en skrämmande oskärpa.

Och när Häcken väl fick till avsluten stod försvarsgeneralen Marcus Danielsson eller målvaktsbjässen Tommy Naurin i vägen. Som när Naurin enhandsräddade Nasiru Mohammeds stenhårda skott från höger.

Trots ett flertalet heta hemmachanser kunde Sundsvall reda ut stormen. Slutminuterna blev oväntat ofarliga från Häcken och Giffarna kunde efter 93 minuters spel inkassera säsongens tredje seger och tionde poäng.

– Vi sliter för varandra hela matchen. Det är det viktigaste. Vi försvarar oss hela matchen och gör det jättebra, säger Marcus Danielsson till C More.

LÄS MER: Så hyllas GIF Sundsvall efter succéstarten: "Helt otroligt – det trodde jag aldrig"

I och med segern toppar Sundsvall nu allsvenskan tillsammans med Jönköping Södra. Göteborg hade chansen att gå om duon vid seger mot Örebro, men Alexander Axéns mannar vann matchen med 3-2.

– Det är nästintill maximal utdelning. VI försvarar oss hela matchen nu och mot Malmö men får med oss bra resultat. Vi gör det så jäkla bra som lag nu. Det är kul att spela matcher nu, säger Danielsson nöjt.

SE MER: TV: Se allt från Giffarnas heroiska bortaseger över Häcken

LÄS MER: Lindahl: Just här och nu leder GIF Sundsvall Allsvenskan – det trodde inte jag i början av april