Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giffarnas nya stjärnvärvning om mötena med världsspelarna i USA: "Det var kö för att byta tröja"

Förra säsongen ställdes han mot Kaka, Pirlo och Frank Lampard.
Nu är Kristinn Steindórsson i Sundsvall för att lyfta GIF.
I en stor intervju inför säsongen berättar han om när han hittade både sin farbror och kärleken i Halmstad, sitt stora intresse för amerikansk fotboll – och vad fansen kan förvänta sig av honom.
– Vi kan överraska, säger GIF-värvningen.

GIF Sundsvall har hyllats för sina värvningar under silly season den här vintern. En av de stora anledningarna till det är att man lyckades kontraktera isländske yttermittfältaren Kristinn Steindórsson.

LÄS OCKSÅ: GIF Sundsvalls sportchef om årets silly season

Han som tidigare gjort succé i Halmstads BK och tillbringat det senaste året i USA med Columbus Crew. Ett äventyr som slutade med en final i MLS-slutspelet.

– Om vi vunnit hade man fått en sådan där ring de får när man vinner NFL och NBA. Det hade varit riktigt nice att få en sådan på fingret, men tyvärr blev det inte så, berättar Steindórsson.

LÄS OCKSÅ: Mittfältare allt närmare GIF – lämnar proffsklubb

Just NFL och amerikansk fotboll är något som islänningen brinner för.

– Tyvärr blev det ingen match när jag bodde i USA, men på söndagar satt jag från ett till tio och såg på tv. Nu blir det lite jobbigt att se matcherna, och till exempel fick jag offra Super Bowl för att kunna sova åtta timmar innan vår träning. Just då hade jag vilat några dagar och skulle in i träning, då kunde jag inte vara vaken hela natten och riskera något. Dessutom tycker jag inte att finallagen var så roliga, mitt lag var redan ute, säger Steindórsson som håller på New England Patriots.

Ser du hellre på amerikansk fotboll än "vanlig"?

– Det beror på vilken match det är. Fotboll har jag sett hela livet, så det är kul att vara intresserad av något annat också. När man väl lärt sig reglerna blir det jäkligt kul, men jag tar kanske hellre en semifinal i Champions League.

På fotbollsplanen var Steindórssons egen tid i Nordamerika upp och ner och han fick inte riktigt den speltid han hade hoppats på. Däremot fick han chansen att möta flera världsstjärnor.

– Det var Kaka, Giovinco, Pirlo och Villa bland annat. Det är lite konstigt att stå bredvid Kaka på en hörna och akta sig för att han inte ska få bollen. Det är inget man tänker på under match, men mer efteråt när man kommer från omklädningsrummet och Lampard och Pirlo står där och snackar med varandra. Jag blir inte starstrucked, men det är häftigt och betyder att man nått en viss nivå, säger han.

SE OCKSÅ: Här är GIF Sundsvalls mittbacksvärvning

Bytte du tröja med någon av dem?

– Nej, det var svårt. Det var en kö, och jag var inte tillräckligt girig där. Sedan var det vissa som kunde göra vad som helst, då var det bättre att låta dem få tröjorna. Men jag har mött dem i alla fall.

SE OCKSÅ: GIF-värvningen till landslaget

I GIF Sundsvalls omklädningsrum finns inga så stora stjärnor, men Kristinn Steindórsson trivs.

– Allt har varit bra, jag har kommit in i laget på ett bra sätt och staden är fin. Nu hoppas jag bara att snön ska försvinna, jag har haft tjugo år med kyla på Island redan, säger han med ett skratt.

Mittfältaren är uppvuxen utanför Reykjavik och lämnade moderklubben Breidablik UBK för Halmstads BK inför säsongen 2012. En flytt som betydde mycket för honom, på flera plan.

– Livet i Halmstad var bra. Tylösand på somrarna är inte fel och jag träffade min tjej sista året jag var där. Dessutom bodde min farbror där, jag visste inte det innan intresset från Halmstad. Han hade bott utomlands hela mitt liv så jag kände honom inte så. Men vi fick en bra relation, det var ganska häftigt, berättar Steindórsson.

– När jag kom hem till honom första gången var det som en person man inte kände, sedan klickade vi. Jag var där och åt middagar och han hjälpte mig. Jag tror aldrig vi hade lärt känna varandra på det sättet annars.

Fotbollsmässigt var Kristinn Steindórsson med och förde upp Halmstads BK i Allsvenskan och stod för åtta mål under 2014 innan han lämnade klubben.

Nu vill han bidra med poäng i GIF-tröjan.

– Att vara tillbaka i Allsvenskan känns kul, och det känns som den blir bättre för varje år. Den är lite sexigare nu med Champions League för Malmö och Hammarby med sin publik till exempel. Det känns som intresset ökar och ligan blir starkare, säger han.

Vad kan fansen förvänta sig av dig?

– Jag ser mig själv som en poängspelare. Även om det inte blivit så mycket på försäsongen så tror jag det kommer att komma under Allsvenskan. Jag vill ha bollen, försöka hitta passningar och styra spelet. Jag tror de kan förvänta sig mer av det.

Och vad kan vi förvänta oss av GIF Sundsvall?

– Om vi får till det här kan vi överraska. Vi måste jobba jävligt hårt för det, men det blir spännande. Man är lite trött på försäsongen nu och vill få riktiga matcher med publik och en fullsatt arena. Vi har AIK borta, Gefle i derbyt och Malmö borta i tredje matchen. Det är tre riktigt roliga matcher och jag hoppas vi kan få med oss många poäng. Det blir svårt, men jag tror på oss. Vi är underdogs, men vi kommer att ge dem riktiga matcher.

LÄS OCKSÅ: Islänningarna som varit bäst i GIF Sundsvall

SE OCKSÅ: Vår uppesittarkväll inför Allsvenskan kan du se här