Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gifter i marken kan bli dyrt för landstinget

Stora mängder gift i marken vid Långseletvätten kan bli en dyr affär för landstinget.

Det handlar om den numera förbjudna tvättkemikalien tetrakloretylen som användes flitigt när landstinget drev anläggningen.

– I värsta fall kan det ge skador på nervsystemet, säger Olle Bertilsson, miljöchef på landstinget Västernorrland.

Långseletvätten ägs i dag av Textilia, ett privat företag. Mellan 1978 och 1989 var tvätteriet i landstingets regi och dessförinnan drevs det statliga FFV (Förenade fabriksverken).

Marken har undersökts av SGU, Sveriges Geologiska Undersökning och Textilia har gett advokatfirman Åberg & Co i uppdrag att genomföra en ansvarsutredning.

Slutsats är att staten bör stå för 66 procent av saneringen, landstinget för 32 procent och Textilia för 2 procent. Landstinget har låtit granska utredningen via Swepro och ställt sig bakom den.

– De kontakter jag har haft med politiker tolkar jag som att de är beredda att ta sitt ansvar, säger Olle Bertilsson.

Utredningen visar att det har skett en viss spridning av giftet inne på själva fastigheten, men att det ligger relativt koncentrerat. Enligt Olle Bertilsson har sanering av liknande fastigheter på andra håll i landet kostat mellan 5 och 10 miljoner kronor. Valet av metod styr kostnaden.

– Det har varit kemtvättar som har haft liknande problem, bland annat i Hagfors, säger Olle Bertilsson.

Frågan om vilket ansvar landstinget ska ta för att sanera marken kommer att behandlas politiskt på landstingsstyrelsens arbetsutskott på onsdag. Därefter kommer landstingsstyrelsen att ta beslut i frågan.