Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gigantisk fest på scenen när Kvartersteatern hyllas

På torsdag är det premiär för Kvartersteaterns gigantiska jubileumsföreställning i Tonhallen.

På scenen ska 100 personer klämmas in – teaterns skådespelare, Nordiska kammarorkestern, en kör och ett rockband.

– Det blir en explosion i dagarna fyra, säger Kvartersteaterns Thomas Nordström.

Som Dagbladet tidigare berättat fyller Kvartersteatern i Sundsvall 30 i år – något som bland annat uppmärksammades med tre nyskriva föreställningar i våras.

Det var dock bara en försmak inför vad som komma skall.

Under hösten har det repats för fullt i teaterns lokaler på Kuben i Sundsvall inför jubileumsårets stora avslutning – jubileumsföreställningen som har premiär i Tonhallen på torsdag.

 

Musiken är grunden

Kvartersteatern har satt ihop ett mastodontprogram. Föreställningen kommer att bjuda på höjdpunkter från de senaste 12 årens sommarspel med tonvikt på den musik som skrivits av teaterns kompositör Tommy Rehn.

– Musiken är fundamentet som vi ställer hela bygget på. Många föreställningar har kommit till på grund av musiken, när vi gjorde ”Anastasia” hade vi till exempel först fått för oss att vi ville ha rysk musik, sedan bestämde vi vilken historia vi skulle göra, säger Kvartersteaterns Thomas Nordström.

 

Kör hårt från starten

På scenen kommer inte mindre än 100 personer att stå.

Förutom Kvartersteaterns egna skådespelare handlar det om Nordiska kammarorkestern Sundsvall, Studentkören Gungner, ett rockband och Teater Västernorrlands Åke Arvidsson som en slags konferencier.

– Normalt när man bygger en föreställning vill man att den ska gå i vågor. Man klipper till i början för att få folks uppmärksamhet, sedan berättar man en historia, drar till med något extra i mitten för att sedan summera inför finalen. Här kommer vi i stället att börja jättehårt för att sedan bara öka, det kommer att bli rejält drag, säger Thomas Nordström.

 

Ingen röd tråd

I föreställningen ska det framföras sånger och scener ur allt från ”Peter Pan” och ”De tre musketörerna” till ”Frankenstein” och ”Anastasia”.

– Det är ingen sammanhängande historia utan vi visar scener som går ihop på ett eller annat sätt. Det finns ingen annan röd tråd i föreställningen än att vi firar jubileum, säger Thomas Nordström.

Det största problemet med arbetet har varit att välja ut material. Tommy Rehn har skrivit över 100 låtar till de 12 föreställningar han jobbat med.

Till slut fick 29 av dem plats i jubileumsföreställningen.

– När jag och Tommy satte oss ner och gick igenom materialet fick vi fram 40 låtar som vi kände att vi definitivt måste ha med. Problemet var bara att föreställningen i så fall skulle bli fyra timmar lång, vi har fått kapa en hel del, säger Thomas Nordström.

Än så länge har såväl repetitioner som biljettförsäljning gått bra (premiären är utsåld) och nu sätts den sista pusselbiten på plats – Nordiska kammarorkestern Sundsvall. Orkestern och dirigenten Jonas Dominique började repa materialet i går.

– Jag har bara hört orkestern spela en av 29 låtar så det ska bli oerhört spännande. Jag skriver alltid för orkester men i datorn, det här kommer förstås att bli en helt annan dynamik. Nu har låtarna orkestrerats av bland annat Jonas Dominique, Patrik Källström och Thomas von Wachenfeldt. Så här skulle man vilja ha det på varje föreställning, men det är ju en ekonomisk omöjlighet, säger Kvartersteaterns kompositör Tommy Rehn.

Teatern har velat göra något med Nordiska kammarorkestern i Sundsvall under flera år men det har inte fungerat tidsmässigt förrän nu.

Enligt Anna-Lena Wigren, producent på orkestern, ser också musikerna fram emot föreställningarna.

– De tycker det ska bli skitkul. När proffsmusikerna möter amatörvärldens entusiasm och kärlek brukar det slå gnistor och det kommer det garanterat att göra här, säger hon.