Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gilly har för lite på fötterna

Vad är liberalism? Flera exempel som Gilly ger på att fp skulle ha övergett liberalismen är inte fp:s politik, skriver Lars Persson (fp) som svar på Pierre Gillys inlägg från den 9 december. Gilly tycker dock att de förslag som verkligen är fp:s räcker för att stödja hans tes. Med det avslutar vi debatten om vad som är liberalism och inte.

I sin replik tar Pierre Gilly verkligen bladet från munnen. Nu utpekar han nämligen oss som är liberaler och folkpartister som tillhörandes ett "högerextremt auktoritärt parti". Att det långskottet kommer från en vänsterdebattör kanske förklarar påståendet!

Nu förväntade jag mig knappast något annat än en bredsalva från Gilly. Den som inte gillar liberalismen, kan knappast gilla folkpartiet. Det är inget överraskande med det. Mer överraskande är det dock att Gilly inte har mer på fötterna än de hugskott han använder för att befästa sina påståenden. Flera av de exempel används som bevis är helt enkelt inte folkpartiets politik (slöjförbud, gyn-tester till exempel). Men det är ju ett som bekant ett elakt retoriskt knep att försöka styra en diskussion genom att pådyvla andra en åsikt de faktiskt inte har.

Gilly har också en harang om skolans "påhittade problem". Välkommen till verkligheten i så fall säger jag. Skolan är inte en problemfri värld, men har mycket som fungerar bra. Få torde trots allt blunda för det faktum att svensk skola inte står sig lika bra internationellt i dag som tidigare, och heller inte ignorera de konsekvenser det riskerar få i ett land där kunskap varit det som burit den svenska framgångssagan på sina axlar. Många av de problem som vi i dag ser inom skolan har sin bakgrund i politiska vägval gjorda för decennier sedan - uppmuntrade av delar av forskarkåren, de delar som i dag kämpar för sitt eget rykte. En av dem, Hans-Åke Scherp, var i Sundsvall så sent som i våras för att föreläsa om skolpolitik. Hans slutsats var att Sundsvall i princip gör allt rätt på skolområdet. Problemet är bara de låga resultaten, den höga kostnaden till trots...

Till sist: Du kanske tycker det är bisarrt att vilja förbjuda män att ha sex med hundtikar eller katter. Jag ser en helt annan bisarrhet i den frågan!