Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gina öppnar dörren för hungrande konstnärssjälar

/
  • När höger hjärnhalva får dominera kommer skaparkraften automatiskt. I sommar vill musikern och konstnären Gina Jacobi lära ut hur man gör.
  • Musikern, konstnären och pedagogen Gina Jacobi planerar hålla veckokurser i sitt hem i sommar. I den natursköna miljön längs Sundsvalls södra kust vill hon locka fram skaparkraften hos hungrande konstnärssjälar. Här är hon utanför huset i Bredsand tillsammans med sin dotter Thyra.

Kulturella mångsysslaren Gina Jacobi öppnar dörren till sitt sommarparadis. Under sommaren erbjuder hon kurser i matlagning, teckning och låtskrivande.

– Musik, målning och mat betyder allt för mig och jag är helt säker på att alla har ett behov av att skapa, säger hon.

Annons

Många förknippar henne främst med musiken. Hon har jämförts med Kate Bush och som sångerska, låtskrivare och producent håller hon nu på att färdigställa sin tionde platta på svenska. Hon har ett antal konstutställningar bakom sig och jobbar sedan ett år tillbaka även som lärare i musik och hemkunskap på friskolan Kunskapsakademin på Alnö.

Under några sommarveckor vill hon nu dela med sig av sin erfarenhet och kunskap.

– Det finns inga tondöva och det finns heller inga som inte kan teckna, sjunga eller skriva. Jag arbetar med de här ämnena och varför då inte utnyttja den här miljön, säger hon om huset vid havet, söder om Sundsvall.

Gina Jacobi har hyrt den rödmålade idyllen sedan i höstas. Havet och klipphällarna breder ut sig framför fönstren och en bit bort, bakom berget och granskogen, skymtar höghusen i Bredsand. 

– Visst är det fint. Och ändå ligger det så nära stan, säger Gina som har drömt om att bo på den här platsen sedan hon upptäckte den för tio år sedan.

Kurskoncepten hon tagit fram går under begreppen Låtskrivarverkstad, Lär dig teckna med höger hjärnhalva och Lär dig laga husmanskost med knorr från hela världen. Kurserna riktar sig till vuxna från 18 år och arrangeras i samarbete med studieförbundet Bilda.

– Låtskrivarverkstaden innebär att man jobbar i grupp och den avslutas med en inspelning av en egen låt. Vilka rollerna blir och hur jobbet läggs upp beror på var gruppdeltagarna befinner sig. Om någon kan spela gitarr eller något annat instrument är det bra, men det fungerar även utan sådana kunskaper, säger hon.

Matlagningskursen riktar sig till dem som kanske har en lite torftig mathållning och som inte har prioriterat att laga mat tidigare utan mest hållit sig till snabbmat. 

– Jag har aldrig följt ett recept i hela mitt liv, men jag älskar svensk husmanskost och har lärt mig det från grunden - både från min mormor och mamma. Dessutom har jag rest mycket och fått influenser. Eftersom jag har jobbat med flyktingar och invandrare har jag också blivit bekant med persisk och arabisk mat. Ja, egentligen allt österländskt, säger hon.

När det gäller teckningskursen är det den högra, kreativa och visuella delen av hjärnan som ska användas och målet är att deltagaren ska hamna i ett tillstånd av skaparlust, bortom prestationskrav och resultatängslan.

– Det finns olika tekniker för hur man kan koppla bort den vänstra matematiska, logiska och språkliga hjärnhalvan. Många slutar teckna i nio- tioårsåldern när de inte upplever att det de ritar blir tillräckligt likt det de avbildar, men det finns övningar som gör att man kommer bort från det där, säger Gina.

Att ge sig hän är nyckeln till hennes eget skapande, vare sig det sker framför spisen, vid mikrofonen, mixerbordet, eller om hon har en penna eller pensel i handen.

– Och tränar man sig i det så kan det få konsekvenser även inom andra delar av ens liv. Man kan börja våga utveckla mer även inom andra områden, säger Gina Jacobi.

Annons