Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gisslin Burman borde ha koll på egna beslut

Annons

Replik på "Vår vackra stad är utsatt för S maktmissbruk", ST.nu 15 januari.

Elisabeth Gisslin Burman (M) skrev i Sundsvalls tidning ett frontalangrepp på Socialdemokraterna i Sundsvall. Vi vill ta tillfället i akt att svara, men också klarlägga några saker som inte Gisslin Burman nämner i artikeln. Till att börja med så togs initiativet till ombyggnationen på Stora torget under den föregående mandatperioden när Gisslin Burmans parti satt i beslutandeställning. Gisslin Burman satt också i stadsbyggnadsnämnden under förra perioden, så hade hon velat hade hon kunnat driva på för att stoppa projektet då. Värt att notera är också att det var en enig stadsbyggnadsnämnd som fattade beslut om torget. En protokollsanteckning från Moderaterna med synpunkter om hur, inte om, torget ska byggas om fanns med, men beslutet var enigt. Att kalla en investering som alla partier i nämnden varit överens om för socialdemokratiskt maktmissbruk är bara märkligt.

När det gäller ombyggnationen av gamla E4 (väg 562) är det en process som Trafikverket formellt äger, men som kommunen har möjlighet att påverka genom inspel. Vid föregående kommunstyrelsemöte så återremitterades frågan för att presentera några olika alternativ på dragningar av vägen och hur vi kan gå vidare. Vi vill säkerställa både framkomlighet för bilar, men också för gång- och cykeltrafikanter. Dessutom vill vi på ett bättre sätt än idag förtäta mellan staden och havet.

Avslutningsvis hävdar Gisslin Burman att socialnämnden bara gått med underskott när Socialdemokraterna styrt. Det är helt enkelt inte sant. 2010 lämnade den dåvarande socialdemokratiskt ledda majoriteten ett överskott i socialnämnden på +34,9 miljoner. Därefter har det blivit idel röda siffror. Den borgerliga budgeten i kommunfullmäktige föll, men i socialnämnden hade de borgerliga fortfarande majoritet utan att lyckas vända på socialnämndens ekonomiska problem. De ekonomiska utmaningarna är stora för nämnden och där har nämnden startat ett arbete med att minska sina kostnader, ett arbete som kommer kräva många tuffa beslut.

Sundsvall har flera stora utmaningar framför sig. I många av de frågor som Gisslin Burman nämner krävs samarbete och dialog över partigränser för att besluten ska bli långsiktigt hållbara och välgrundade. Det är vårt fokus de kommande åren. Elisabeth Gisslin Burman och Moderaterna får välja om de vill delta i ett sådant arbete eller om de vill köra skrämselpropaganda och kalla stadsplanering för maktmissbruk.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Anders Hedenius

ordförande (S) i Stadsbyggnadsnämnden

Malin Larsson

ordförande (S) i Socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel