Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gitarren firas i Sundsvall

Gitarren är västvärldens mest populära instrument och många städer har sina egna gitarrfestivaler.

Det här också Sundsvall för fjärde året i rad. På onsdag öppnas den fjärde, och i år går allt i spanska toner.

I Uppsala drar den internationella gitarrfestivalen tusentals besökare. Sundsvalls upplaga är i mindre. Men festivalgeneralen Yamandú Pontvik satsar, liksom sin bror Klaus som förestår Uppsalas gitarrfest, på kvalité.

– Med tre ackord kan man kompa tusen visor, men gitarrspel kan även utvecklas hur långt som helst. Den har inga gränser. Den kan låta som en hel orkester och som ett stilla plingande, säger han.

En nyhet i år är samarbetet med Nordiska Kammarorkestern, som på torsdag sitter bakom en av de mest firade unga spanska solisterna, Anabel Monesinos, i välkända Joaquin Rodriguez "Concierto de Aranjuez". Hon är född i Katalonien, där alla spelar gitarr.

– Jag ville egentligen spela fiol, men mamma sa att jag skulle spela gitarr, för det gör hela familjen, säger hon.

Hon är numera turnerande solist, med såväl skivinspelningar som prestigefyllda tävlingsvinster i bagaget. Efter Sverigebesöket går resan till Mexico och Panama för konserter, ensam och i duo med maken Marco Tamayo, gitarrsolist och även professor vid musikhögskolan Mozarteum i Salzburg.

Gitarren hör hemma i alla genrer: pop, rock, klassiskt och inte minst folkmusiken från hemlandet Spanien. Flamencon, vars djupa vemod och glädje också speglar Spaniens arabiska arv, får en egen kväll på onsdag. Svenske flamencogitarristen Erik Steen med sällskap av sångare, slagverkare och danserska för publiken genom flamencons historia.

Den ensamme gitarristen möter vi först på fredag kväll. Välrenommerade Mårten Falk tar sig an den tidiga spanska gitarrmusiken från 1500- till 1800-talet och spelar dessutom på vihuela och barockgitarr. Samma dag firar EU "Early Music Day".

Kulturskolans gitarrelever, framtidens gitarrister, har alltid varit viktiga i Sundsvalls gitarrfestival. De ger en egen konsert på lördagen och deltar i mästarkurser med både flamencoensemblen och paret Montesinos-Tamayo.