Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gitarren firas nästa vecka

I två år har Almamia lilla scen firat gitarren som instrument med en minifestival.
På måndag inleds årets upplaga med den första av fyra konserter.

Ambitionen är att visa gitarren inom många genrer och i år sker minst ett par sådana möten. Måndag den 18 mars spelar Duo Four Hands i Kyrkans Hus 19.00; Börje Sandquist och Mats Norrefalk rör sig i gränslandet mellan klassiskt, världsmusik och blues.

Fingerstyle, när man trummar med fingrarna på gitarren samtidigt som man spelar på strängarna och så blir sitt eget slagverk, är en annan gitarrgenre som blir allt populärare. Svenska Gabriella Quevedo är 15 år gammal en stigande stjärna.

Hon har redan framträtt utomlands och har mer än tre miljoner visningar på Youtube. Den 20 mars 18.30 och 20.00 möter hon den unge klassiske gitarristen Fred Holmlund på Almamia.

Det mer renodlat klassiska står välkände lutenisten Jakob Lindberg för. Lutan är en förfader till gitarren och i och med hans konsert "Från Dowland till Bach" den 21 mars 19.00 i Kyrkans Hus blir Sundsvall en av få städer som lyfter fram European Day of Early Music. Den tidiga musikens egen dag firas i år för första gången i Europa på Bachs födelsedag den 21 mars. Som tur var sammanföll den i tiden med gitarrfestivalen.

– Jag tyckte vi skulle göra något av den och därför bjöd jag in Jakob Lindberg, säger Yamandú Pontvik.

Festivalen avslutas den 23 mars 13.00 i Kyrkans hus med en konsert av gitarrelever från Sundsvalls kulturskola. Och en del av festivalen som publiken inte får se är de mästarklasser som de gästande artisterna håller med gitarreleverna på förmiddagarna.

– Syftet är att lyfta fram instrumentet, men det finns också en pedagogisk avsikt med festivalen. Till exempel är Gabriella Quevedo en oerhörd begåvning. Jag hörde både henne och Fred Holmlund i finalen på en gitarrfestival i Uppsala och förstod att jag måste bjuda in dem till Sundsvall. Eftersom det inte finns så många kvinnliga gitarrister är hon en viktig förebild, säger Yamandú Pontvik.