Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gjorde rost till Filip och Fredrik

Den 15 december firar komikerna Filip och Fredrik sin 10-årsgala i Kanal Fem. Då delar de bland annat ut pris till karaktärer de träffat genom åren.
Sundsvallsfödde konstnären Emil Österholm fick uppdraget att göra priset - en brödrost i keramik.

Emil Österholm har haft en utställning hemma i Sundsvall: förra våren visade han sina särpräglade robotar och maskiner i keramik hos Galleri Granen.

Det var just dem som gjorde Filip och Fredrik nyfikna.

– De hade bestämt att de villa ha ett pris i keramik, googlade och hittade mina maskinlika grejor, säger Emil Österholm.

Deras idé bygger på komikeruttrycket "roast" - en person som "roastas" i komikervärlden grillas och får sina brister utpekade för sig. Därför ville Filip och Fredrik ha en brödrost i keramik, "toast", att dela ut - i tio exemplar, eftersom de valt ut personer att belöna i flera olika kategorier.

Emil Österholm fick tre veckor på sig, vilket var lite brådstörtat. Men han hann, och rostarna ska delas ut på söndag.

Just nu bor Emil Österholm i Göteborg och utbildar sig vid Högskolan för design och konsthantverk. Efter jul reser han på vidareutbildning till Oslo.

– Där finns fantastiska keramiklokaler och fina professorer, säger han.

Robotarna överger han aldrig helt; alltid är det någon på gång. En har han till exempel donerat till Musikhjälpen. Den ligger nu på Tradera för att auktioneras ut.