Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glad glesdbygdssalsa i Haverö

Latinorytmerna stod i fin kontrast till den svenska naturen.

För fjärde året i rad anordnas salsakurs i Haverö strömmars naturreservat.

– Vi har myntat uttrycket glesbygdssalsa här. Ibland har vi kallat det myggsalsa också, säger en av arrangörerna Maria Deldén.

Annons

Ungefär 16 glada dansare hade samlats i naturreservatet på söndagseftermiddagen. De flesta är nybörjare, ett fåtal är proffs.

Några bor i närheten, andra har rest ända från Sundsvall. Ingen av deltagarna står stilla, alla rör sig i takt med musiken.

Maria Deldén gör en liten paus mellan dansstegen och uppmanar de andra att fortsätta.

– Det speciella med det här är just mötet mellan de sydamerikanska rytmerna och den svenska sommaren. Att dansa i det fria så här är nog ganska unikt för oss, säger hon.

Initiativet till att starta salsakursen i Haverö togs av Leonardo Girmarland för fyra år sedan. Han är utbildad salsainstruktör och har dansat mycket i Colombia innan han flyttade till Sverige.

Just i år blev han tyvärr sjuk. Maria och en annan tjej fick hoppa in som instruktörer.

– Vi är glada att det blev av trots allt. Det är ju en så fin tradition.

Kursen läggs alltid på nybörjarnivå. Tanken med arrangemanget är det ska vara roligt för alla.

– Många ser nog på salsa med lite skräckblandad förtjusning. Det handlar om att hitta glädjen i musiken och att våga ta ut svängarna, säger Maria.

Två av dem som tagit sig till Haverö och salsakursen denna varma högsommardag är Anna S Eriksson med pojkvän Rickard Doj.

Anna är på salsakursen för tredje året i rad, men för Rickard är det salsapremiär.

– Det har varit jättekul. Jag har dansat bugg förr men det är skoj med andra rytmer, säger han.

Anna nickar instämmande. Hon berättar att hon har dansat mycket när hon varit i Sydamerika och rest.

– Man får jobba med hela kroppen när det är salsa. Jag har stuga vid Haverövallen så jag kommer nog hit nästa år också, säger hon.

Ett år hade strömmen gått vid kaféet i naturreservatet. Maria Deldén berättar att de då fick sätta på musiken i en bil så högt de kunde och lämna dörrarna öppna.

– Charmen med det här är att vi alltid improviserar, säger hon innan hon återgår till att instruera kursdeltagarna.

Musiken ljuder långt genom de vidsträckta skogarna. Samma sak med skratten.

Glesbygds- eller myggsalsa, kalla det vad man vill, men nog verkar det vara en riktigt trevlig tradition som startats i Haverö strömmars naturreservat.