Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada Hudik-skådisar i unik fotoutställning: "Budskapet är att man ska känna"

Flera personer från Glada Hudik-teatern har för en dag fått leva ut sina drömmar. I samband med internationella Downs syndrom-dagen möter nu fotoutställningen Ikoner omvärldens ögon på Fotografiska.

Läs också: Pär Johansson om utrotningen av Downs syndrom: "Hur långt ska det gå?"

I flera månader har samarbetet med Fotografiska hållits hemligt. Flera personer från Glada Hudik-teatern har under vintern jobbat med att skildra drömmar och möjligheter, men också samhälleliga begränsningar. Motiven är vitt skilda. På en av tavlorna ses skådespelaren Ida Johansson sträcka ut armarna i en graciös pose, iklädd trikå och tyllkjol.

– Det känns väldigt roligt, jag älskar min bild, säger hon och pekar på den stora tavlan.

Ida Johansson är en av de 21 personer med Downs syndrom som fick leva ut sin dröm för en dag under fotoprojektet. Dansen ligger henne varmt om hjärtat, och därför kändes det självklart att få porträttera en ballerina ur Svansjön.

– Att dansa är det bästa, jag älskar det. Det är lätt för mig att dansa när jag har musik i öronen, men inte annars, säger Ida Johansson.

Hon ler blygt. Stoltheten går inte att ta miste på, varken hos Ida Johansson eller Mats "Ica-Jerry" Melin. Nu ser de fram emot att få visa upp resultatet. Att tavlan utstrålar personlighet är viktigt.

– Budskapet är att man ska känna. Att man ska leva och känna i den, att bilden gör någonting, säger Ida Johansson.

Utställningen har premiär under internationella dagen för Downs Syndrom på Fotografiska i Stockholm. Efter två månader där visas den upp på Hälsinglands museum i Hudiksvall.

Läs också: Många skratt när Glada Hudikteatern laddar för nypremiären