Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebesked för alla skidälskare: nu är snöträningen igång

Idre fjäll är först med att bjuda på snöspår, det varma vädret till trots. Skidlandslagen tog tillgället i akt och kastade sig ut i spåren redan i helgen.

"Hårda fina spår, nollgradigt på morgonen men värmande sol ingen vind! Kan det vara så mycket bättre? U-laget och J-laget njuter vidare på fantastiska Idrefjäll", står det på Ski Team Sweden X Country, Svenska landslagets officiella sida på Facebook. Bilderna talar sitt tydliga språk - det finns snö, och det går att träna.

Först ut att testa spåren redan på fredagen var världens bästa orienterare och Skid–O–stjärnan Tove Alexandersson, som fick vara ensam i spåret.

– Det är helt fantastiska skidspår. Jag har inte åkt skidor i Sverige så tidigt förut. Det här är över förväntan, summerade Alexandersson.

Närmare 17 000 kubikmeter snö, som sparats sedan förra vintern, har nu lagts ut till en 2,7 km långt och tre meter brett skidspår på Idre Fjälls skidstadion. På lördagen körde Juniorerna och utvecklingslaget årets första snöträning på svensk mark.

– Helt suveränt, så här tidigt har jag aldrig förr varit på svensk snö. Förhållandena är helt perfekta, sade rutinerade landslagstjejen Maria Rydqvist, som har flera SM-medaljer bland sina meriter, på lördagen.

Hon tog chansen och slank in bland juniorlandslagsåkarna som inledde sitt snöläger på Idre Fjäll med första skidpasset på lördagsmorgonen.

– Skönt att kunna få åka på en så här varierande och bra bana och slippa nöta på i en tunnel, sade Rydqvist efteråt.

Juniorernas landslagsledare Martina Höök var mycket nöjd med både möjligheten att träna och spåren, liksom juniorlandslagets Moa Olsson som tävlar för Vansbro.

– Det är hårt underlag och det tog en stund för att balansen skulle kännas bekväm, säger Olsson.

Det ska inte vara någon större risk att det här är en tillfällig lösning. Trots att graderna ännu inte krupit ner permanent till nollstrecket ska snön hålla även efter landslagen dragit vidare.

– Vi har lagt så mycket snö så det ska sig klara ett rejält blidväder. Sedan har vi fortsatt snö att fylla på med, säger Mattias Franzén som har basat över spårbygget.

Det är dock inte gratis att utnyttja det än så länge nätta spåret för allmänheten och landslagen har förtur.

– Så länge det är något som är exklusivt så kommer vi at ta ut en högre spåravgift än under den normala säsongen, säger Idre Fjälls marknadschef Sofie Andersson.

Samtidigt som längdspåret nu är klart har arbetet inletts med att lägga ut snön i en av de alpina nedfarterna.

– Där är planen att vi ska kunna öppna den 23 oktober för träningsgrupper, säger Idre Fjälls VD John Lundmark.

Se mer i TV-inslaget ovan.