Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebesked från socialnämnden – skenande underskott har vänt: "Tuffa beslut ligger bakom"

Socialnämnden är inte längre ett skenande tåg.
Mångmiljonunderskotten minskar – åtminstone i en ny prognos.
– Det är en rad tuffa beslut som ligger bakom, säger Malin Larsson (S).

Annons

Turerna kring socialnämnden – däribland en kuppartad omorganisation som visat sig vara olaglig, en karusell med sex olika socialdirektörer sedan 2006 och ett negativt resultat under 21 av de senaste 25 åren – fortsätter.

Den senaste reultatprognosen, för januari till och med augusti i år, har kommit. Den visar röda siffor – nästan 90 miljoner kronor väntas verksamheterna gå back. Men jämfört med förra året finns även en positiv nyhet: Det har skett en förbättring med nästan 42 miljoner.

Arbetet med att se över kostnadskostymen, framför allt inom personalsidan, pågår ännu.

– Nu har vi en bra bit kvar, men jag är glad att det går åt rätt håll, säger socialnämndens ordförande Malin Larsson.

Samtidigt ligger prognosen för helåret fortfarande kvar på 140 miljoner kronor minus.

– Att ta in 214 miljoner kronor på ett år är inte riktigt rimligt. Jag tror inte det är realistiskt att vi klarar ett nollresultat i år, säger Malin Larsson.

Läs också: Ny dyster prognos för Sundsvalls kommun – väntas gå över 10 miljoner i back

Oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) delar förhoppningarna om en vändning:

– Jag tycker naturligtvis att det är bra att underskottet ser ut att minska. Men minus 140 miljoner kronor är fortfarande ett gigantiskt stort underskott. Jag tror det kommer landa där någonstans eller något sämre för hela året.

Samtidigt höjer Jörgen Berglund, som under förra mandatperioden var kommunalråd i den blågröna koalitionen, ett varningens finger för att den nya kommunledningen skär kostnader genom att montera ner på kvaliteten. Enligt honom är lösningen på den svåra situationen att tillåta fler utförare genom lagen om valfrihetssystem, LOV.

Även här går meningarna isär och Malin Larsson dömer i sin tur ut den organisation som föregångarna hade som en "stor anledning till den skenande ekonomin" till att börja med.

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.