Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebesked till tågpendlare i Torpshammar – stationen kvar i turlistan

Botniatåg verkar ha lyssnat på kritiken och argumenten från resande och kommunpolitiker i Ånge. I alla fall så ändrar man sig nu i frågan om tågstoppet i Torpshammar för tåget som lämnar Sundsvall vid klockan 14:00.

Annons

Det var när den nya turlistan för Norrtågs avgångar genom Ljungandalen presenterades som det stod klart att nya tider var att vänta. Tider som dessutom skulle få stora konsekvenser för en del tågpendlare i Ånge kommun, då tåget som lämnar Sundsvall vid 14-tiden inte längre skulle stanna i Torpshammar, Ljungaverk och Erikslund.

– Det är helt ologiskt, sa också Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S), då de aviserade förändringarna ventilerades i samband med årets sista kommunfullmäktige.

Efter mötet så har han även varit i kontakt med folk som har insikt i tågplanering på Trafikverket, och då har det också visat sig att åtminstone tågstoppet i Torpshammar skulle gå att hinna med utan att kullkasta kravet på att nå slutmålet i Jämtland inom en utsatt tid.

Och på tisdagsförmiddagen kom också det glädjande beskedet om att operatören Botniatåg tagit till sig av kritiken från resenärer och argument från politikernivå.

– De ringde från Norrtåg och berättade att Botniatåg hade hört av sig, och de kommer att lägga in ett så kallat behovsuppehåll i Torpshammar 14:53, säger Sten-Ove Danielsson.

Det betyder att man även i fortsättningen kommer att kunna åka från Sundsvall vid 14-tiden och kliva av i Torpshammar.

– Behovsuppehåll betyder att man kommer att stanna där om det finns folk ombord som ska kliva av, annars åker man förbi, säger Sten-Ove Danielsson, som i det sistnämnda fallet är osäker på om det finns någon lösning som gör det möjligt att även kliva ombord i Torpshammar då.

Han konstaterar också att det fortfarande ser problematiskt ut att hjälpa de som vanligtvis kliver av i Ljungaverk att få transport närmare hem än stationen i Fränsta.

– Vi har tittat på möjligheterna till slussning därifrån, men som det ser ut just nu så är alla fordon upptagna vid den tidpunkten, säger Sten-Ove Danielsson.

Beträffande det sista tåget västerut mot Ånge på kvällen, som i den nya turlistan försvinner helt, så har inte lika många röster hörts.

– Det är ingenting vi har grottat ner oss i just nu, och det känns trots allt inte lika viktigt för oss då det inte är ett pendlingståg, slutar Sten-Ove Danielsson.