Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glastak över Stadshuset

Ett glastak över innergårdarna.
Hotell eller kontor på vinden, musik i spegelsalen, och en entré full av upplevelser och nyheter.
Så är det tänkt att Stadshuset ska bli.
Man måste fylla ett hus med liv, annars dör det, säger Per Persson.

Per Persson är vd för Stadshuset i Sundsvall AB, bolaget som ska driva och utveckla stadens mest centrala byggnad åt ägarna Norrporten.

På senare tid har Stadshuset blomstrat upp som nöjesställe. Det ska bli mer av det, med Stadshussalongen och restaurangen som centrum.

Den stora nyheten blir på vinden, i dag en stor outnyttjad yta med förråd och fyra övergivna lägenheter. Per Persson berättar att man vill bygga ett glastak över innergårdarna och öppna taken mot gården för att släppa in ljus till vinden.

Där tänker sig Norrporten antigen ett hotell med 29 designade rum. Eller ett projektkontor med 70 arbetsplatser. Persson tänker på de organisationer som idag arbetar för Sundsvalls utveckling som Investera, Åkroken Science Park, Företagslotsen, Turistbyrån, På Stan, Norrlands Huvudstad, Konferensstaden och Nyföretagarcentrum. De kan samla sig under ett tak – Sundsvall Business Region.

Det känns symboliskt viktigt att de som jobbar med Sundsvalls utveckling ska finnas här, säger Per Persson.

Innergårdarna kommer att leva upp under glastaket. I den ena är det tänkt att restaurangen ska breda ut sig. I den andra tänker man sig en lobby med bar. Det blir också en passage genom byggnaden.

Polisen flyttade ut från bottenvåningen på 70-talet. Men på väggarna i de gamla arresterna kan man fortfarande läsa att exempelvis "Spiken" en gång satt haffad här.

Nu vill man ha spännande verksamheter som lockar folk till Stadshuset.

Vi vill skapa en ”testarena” för nya idéer med temporära hyresgäster. Till exempel utställningar av design och konst eller presentationer av nya produkter och tjänster, säger Per Persson.

Stadshuset vill ha en stor inglasad entré utanför dörrarna mot torget. Direkt innanför ska besökaren mötas av många intryck.

Vi vill skaka om den som kommer in här. Samtidigt vill vi att entrén ska visa vad som finns i huset och vad som är på gång just nu, säger Per Persson.

Den första etappen blir glastaket och bygget på vinden. Det beräknas kosta 40 miljoner kronor. Per Persson tror att projektet drar igång allra tidigast till våren, om alla tillstånd hinner bli klara.