Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glödlampan på väg ut

Glödlampans dagar är räknade.
Matta glödlampor, sådana som sitter i var och varannan lampa, förbjuds sannolikt i EU och ska börja fasas ut redan nästa år.

I 130 år har glödlampan lyst upp vår vardag. Men under senare tid har fokus riktats bort från glödlampans ljuskvalitet och hamnat på lampans dåliga egenskaper som energislukare.

Den 8 december ska en EU-kommitté, kommittén för ekodesign, rösta om ett förslag från EU-kommissionen som innebär att vanliga glödlampor successivt fasas ut mellan 2009 och 2013. Syftet är att spara energi genom att gå över till lågenergilampor och halogenlampor som uppfyller energisparkraven.

Först ska konventionella, matta glödlampor på 100 watt sluta säljas. Året därpå är det dags att fasa ut 75 wattslampor och 2011 berörs 60-wattslampor.

– Då har man uppnått 50 procent av marknaden för glödlampor, säger Kalle Hashmi på Energimyndigheten som representerar Sverige i kommittén, där företrädare för samtliga 27 medlemsländer sitter.

Enligt honom verkar det finnas den majoritet som behövs i kommittén för att förslaget ska gå igenom. Efter omröstningen går förslaget till EU-parlamentet för granskning och väntas träda i kraft hösten 2009.

– Det finns ett väldigt starkt politiskt tryck från miljö- och energiministrar i hela Europa att gå ut och säga att ”nu har vi förbjudit glödlampan”, säger Magnus Frantzell, vd för svenska Belysningsbranschen.

Ett stopp för försäljning av de vanliga glödlamporna innebär en enorm omställning.

– Det är få saker som EU har gjort som har krupit in i vartenda hem som ett förbud mot glödlampor kommer att göra, säger Frantzell.

Även för producenterna blir omställningen stor när förbudet att sälja lamporna slår igenom.

– Branschen måste på ganska kort tid producera ett väldigt stort antal lågenergilampor. Men när man gjort det kommer produktionen att gå ner kraftigt eftersom en lågenergilampa håller i tio år jämfört mot glödlampan som håller i ett år, säger Frantzell.

Enligt Kalle Hashmi på Energimyndigheten säljs det omkring 2 miljarder glödlampor och 300 miljoner lågenergilampor varje år i EU.

Glödlampor kommer att tillåtas för vissa ändamål även framöver, som i utomhusbelysning, i ugnar och i bilar. Lågenergilampor fungerar inte bra i kyla eller i höga temperaturer.