Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte bort männen

Det är viktigt att diskutera och jobba mot våld i nära relationer. I det arbetet får man inte glömma bort att även mannen kan vara ett offer, skriver Markus Ollikainen, Pappamanualen.se.

Annons

I debatten om våld i nära relation, (vilket det egentligen är), så finner jag det glädjande att Elisabeth och Saila från Moderatkvinnorna lyfter allvaret i detta och påpekar Moderaternas insatser mot mäns våld mot kvinnor. Samtidigt så förundras jag av över den tystnad som råder kring det våld som samtidigt sker mot män.

Även om 17 kvinnor blir mördade per år, vi har ca 27 000 anmälan om misshandel per år, vilket är på alla sätt oacceptabelt, så är det bara en sida av myntet. På den andra sidan har vi minst 11 män per år som mördas av en kvinna, och över 70 män som blir mördade av en annan man (många av dessa i familjetragedier). Vi vet också att av våldet som finns så initieras det två tredjedelar av kvinnan. Det vill säga kvinnan slår först.

Vi vet att de flesta bråk i hemmet delas av båda parter, vilket i många fall anses som sunt i sitt förhållande. Avseende anmälan så är kvinnan den som har all stöd och rutin, så även kan använda anmälan som ett hämndredskap för att straffa mannen efter ett gräl. Staten satsa 42 miljoner på kvinnojourer som sedan tio år tillbaka har ett starkt inflytande på både socialtjänst som rättsysten och polis. Trots detta så leder endast 19–22 procent av anmälan till åtal, där bevisbördan avseende händelsen oftast saknar belägg. Det vill säga incidenten saknar olagliga proportioner då det troligtvis ursprungligen varit ett familjegräl. Vi vet också att män saknar både rutin och vilja att anmäla sin livssituation just för att det upplevs som omanligt och pinsamt. Sen om mannen tar mod och gör det så blir de inte betrodda. Statens frånvarande ekonomiska insatser i pojk- och mansjourer bidrar inte heller till att förbättra situationen.

Att Elisabeth och Saila går ut med denna viktiga fråga tycker jag är bra, eftersom våld påverkar så många fler än just de berörda. Vi har barn, nära och kära som dras in i familjekonflikter som ofta tvingas ta parti, något som ger mer näring åt konflikter. Samtidigt vill jag efterlysa på regeringsnivå en manlig åsikt. Män har inte i dag något stöd i kampen mot våld där de själva är offer, inte hele någon som på samma nivå för deras talan. Trots att våldet mot män är minst lika omfattande och skapar minst lika stort lidande.

Markus Ollikainen

Pappamanualen.se

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons