Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte bort mobiltäckningen, Mehmet Kaplan


Bredbandsnätet ska byggas ut i hela landet. Detta nygamla budskap förmedlade bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister Mehmet Kaplan (MP) när han under tisdagen besökte Härnösand för att presentera regeringens bredbandsstrategi och digitala agenda.

Annons

Att regeringen sätter upp ambitiösa målsättningar för bredband i hela landet, är lovvärt. År 2020 ska 90 procent av Sverige ha tillgång till minst 100 megabit per sekund, lovar Kaplan.

Den stora satsningen i Västernorrland, 233 miljoner, är givetvis extra välkommen. Med en fungerande samverkansmodell kan pengarna göra stor nytta.

Bredbandsutbyggnaden jämförs ibland med utbyggnaden av det svenska järnvägsnätet under 1800-talet. Parallellen är inte så orimlig som den kanske låter, för frågan om hur den digitala infrastrukturen ska kunna byggas ut och binda samman Sverige är central för både medborgare och företag.

Men bredband är bara en del. En annan och minst lika viktig problematik att åtgärda är mobiltäckningen, som trots den tidigare regeringens många brandtal i ämnet är under all kritik i stora delar av Västernorrland.

Om den rödgröna regeringen kunde göra en bestående insats på detta område skulle den göra landsbygden en stor tjänst. Men det gäller att vara ärlig och realistisk – både i bedömningen av den föregående regeringen och vad gäller den nuvarande ministärens handlingsförutsättningar.

Att ordna fram 4G åt exakt alla svenskar skulle medföra kostnader som vare sig stat eller näringsliv kommer att vilja betala på egen hand. Drömmar om återreglering, och en stark stat som utan att blinka bär alla bördor, framstår därför som lika orealistiska som tanken att företagen frivilligt ska ordna täckningsproblematiken utan vare sig piska eller morot.

Den lösning som måste sökas bör handla om samverkan i kombination med riktade insatser mot eftersatta områden. Vare sig "fundamentalistiska" nyliberaler eller röda nostalgiker kommer att kunna leda det arbetet på ett konstruktivt sätt. Men den sittande regeringen kanske kan. Låt oss åtminstone hoppas det.