Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GM tänker sälja Saab

Efter New Yorkbörsernas stängning på tisdagen kom beskedet: GM tänker sälja Saab.
Näringsminister Maud Olofsson avvaktar med kommentarer men vill ”fortsätta våra konstruktiva samtal med fordonsindustrin”.

General Motors ska leta efter en köpare till Saab, uppger GM:s näst högste chef Fritz Henderson enligt branschmedier i Detroit. GM ber också USA:s regering om 18 miljarder dollar i lån och ytterligare sex miljarder i kreditutrymme. Om GM inte får pengarna kan biljätten gå omkull.

– De första fyra miljarderna är avgörande. Det finns ingen plan B, sade Fritz Henderson i GM-ledningen enligt Reuters när företaget sent på tisdagskvällen svensk tid presenterade sin räddningsplan för USA:s kongresspolitiker.

Fyra miljarder måste fram redan nu i december enligt GM. Resten av de 18 miljarderna behövs senast i mars.

Att reducera antalet märken inom koncernen är en viktig del av omstöpningsplanen, säger Henderson. Saab ska alltså om möjligt säljas, Pontiac krymps till ett ”nischmärke”, och Hummer är redan till salu.

I GM:s 37-sidiga omstöpningsplan nämns Saab bara en enda gång, under ”Marknads- och försäljningsoperationer”.

Där beskrivs Chevrolet, Cadillac, Bucik och GM som koncernens ”kärnmärken”. Övriga GM-märken är därmed mer eller mindre ute i kylan. Om Saab står det att ”GM kommer omedelbart att sätta i gång och genomföra en strategisk översyn av Saabmärket globalt”.

Näringsminister Maud Olofsson lämnade via sin pressekreterare Lisa Wärn en allmänt hållen kommentar kring beskedet.

”Jag förstår de anställdas oro över Saabs situation. Vi måste nu analysera närmare vad GM:s besked konkret innebär, men framförallt fortsätta våra konstruktiva samtal med fordonsindustrin för att kunna hitta möjliga utvecklingslösningar”, löd näringsministerns kommentar.

Enligt Wärn vill Olofsson inte säga mer innan hon tittat noggrannare på den plan GM lagt fram.

– De har ju presenterat ganska många delar i sitt förslag och vi måste titta noggrannare på hur delarna påverkar varandra och så vidare innan vi kan säga någonting mer, sade Wärn till TT.