Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Go'kvällprofilen: "Första gången grät jag i bilen hem och tänkte, det här gör jag aldrig igen"

Som en sol lyser hon när hon öppnar dörren till familjens hem i Fagervik.
Go'kvälls stylist trotsade sin blyghet – i dag stortrivs hon i rampljuset.
– Ja, tänk att det gått 16 år sedan jag började arbeta med tv-programmet, säger Eva-Lena Rylander.

Annons

Det är vår i luften, fåglarna kvittrar och skolbarnens sorl hörs från skolgården som ligger på andra sidan gatan. Bostadsområdet kring Fagerviks skola är väldigt speciellt. Längs en lång nedförsbacke kantas vägen av hus, där inget är det andra likt. Eva-Lena liknar området med att någon tagit alla fastigheter i sina händer och skakat om och kastat ut husen som om det vore tärningar i ett brädspel.

– Det är det som gör det så fint här, säger hon.

Eva-Lena, hennes man Daniel och sönerna Wilhelm, 13 år och Elliot, 11 år är den tredje generationen i huset som byggdes i början av 1900-talet. Närheten till havet gör vyerna vidsträckta och de kan njutas både från en altan och en balkong.

Deras närmsta granne är barnens mormor och morfar och bara ett par kilometer bort bor svärföräldrarna.

– Hela familjen trivs väldigt bra här, våra föräldrar hjälper oss otroligt mycket med barnen nu när vi båda arbetar så mycket, berättar Eva-Lena.

I dag är hon egenföretagare och frilansar åt SVT:s Go'kväll i Umeå. Ett par dagar i månaden arbetar hon på en studio i Stockholm och sedan ett par månader tillbaka, klipper och färgar hon hår på Jess, i Sundsvall.

– Mitt yrke har gett mig så mycket. Jag utvecklas hela tiden och den direkta responsen från mina kunder stärker mig och får mig att vilja fortsätta, säger Eva-Lena.

Hur är det att träffa så många kändisar?

– Det jag har lärt mig efter alla dessa år är att alla bara är människor. Vi har väldigt trevligt under inspelningsdagen, hela tv-teamet är som en stor familj och alla gäster trivs i vårt sällskap, berättar Eva-Lena.

Är det någon som du aldrig kommer att glömma?

– Ja, i vintras fick jag en varm kram av Lisa Nilsson och jag blev lite förälskad i Micke Nyqvist för att han är en sådan fin person, som en nallebjörn, säger Eva-Lena.

Hon har stenkoll på modet och trender. Men själv har hon hittat och landat i sin stil. Hon bygger sin garderob med "nyckelplagg" och "statementplagg".

– Nyckelplaggen är basplagg som får garderoben att fungera. Som till exempel svarta byxor och enfärgade toppar. Ett "statmentplagg" är ett plagg som med färg, form eller mönster tar lite mer plats och står ut.

Men även den bäste kan ha en dålig garderobsdag.

– Just nu är det kaos i min garderob. Jag har rest mycket och jobbat till sena kvällar, men så är det i livet, ingen är perfekt, säger Eva-Lena.

Det är en hektisk tid nu. Hon är en Ja-sägare och tycker att livet bjuder på så mycket positiva saker.

– Jag har ändå lärt mig att säga "Ja, fast inte just nu", då hinner jag tänka efter lite, säger hon och kommer på ett exempel.

– Jo, den här veckan har verkligen varit helt späckad. Ändå var det svårt att inte försöka klämma in en luggklippning på en granne. Men jag insåg till sist att det inte skulle gå, säger Eva-Lena och skrattar.

Läs även: Titta in i frisörprofilens läckra funkisvilla med unika detaljer

Det här gör att stunderna i hemmet blir väldigt viktiga.

– För mig är hemmet en lugn oas. Jag satsar hellre på möbler som jag vet håller i längden både i kvalitet och som stil. Jag vet inte riktigt vad vi har för stil. Vi blandar nytt och gammalt. Det viktigaste är att det ska vara vilsamt, säger Eva-Lena.

Pinnstolarna i köket hittade hon via en efterlysning på Facebook och nu har barnens morfar slipat dem och hittat den rätta tonen i det ljusa träet.

Det är cirka tio år sedan de bytte hus med hennes föräldrar. Det första renoveringsprojektet var att måla alla furutak vita. Några väggar har tagits bort för att skapa mer rymd och på övervåningen byggde de en vägg för att få ett tredje sovrum. I hallen står det alltid en massa skor, kors och tvärs, det värmer Eva-Lenas hjärta.

– Jag tycker om att det är liv och rörelse i huset och jag är så glad att mina pojkar har många vänner, säger hon.

Hallens förvaring är två axelhöga skåp från IKEA med glasdörrar, där insynen täckts med stilrent tyg som Eva-Lena häftat fast på insidan. En stor skön fåtölj med mjuka kuddar står i hörnet och ger en inbjudande känsla.

Läs även: Sundsvallsdesignern har gröna fingrar och känsla för stil

– Pyssla och inreda är ett stort intresse, men jag har inte så mycket tid till det. Det jag gör får jag mycket beröm för från familjen, säger Eva-Lena som själv står får de flesta idéerna samt utför renoverandet.

Badrummet är stort och rymmer både badkar och dusch. Här samlas alla fyra och borstar tänderna tillsammans. Badkaret som köptes för tio år sedan är lika vackert och "inne" i dag med sina stora silvertassar. Två fotografier tagna av Eva-Lena hänger över badkaret. Det är på pojkarna som små, vid familjens favoritbadplats, Lill-sandviken på Åstön. Fotograferandet har alltid funnits med som ett stort intresse. Daniel lägger mycket tid på matlagning och Elliot har sin fars intresse. Det är väldigt sällan som de inte tillagar mat från grunden.

– En gång när Daniel var på arbetsresa frågade Wilhelm om vi inte kunde köpa hem något halvfabrikat, berättar Eva-Lena och skrattar.

– Jag har tur, för att jag är bäst på att äta och jag njuter av Daniels vällagade mat, vad det än är, säger hon.

I köket står ett kakfat fyllt till bredden med färgsprakande frukter och bär. Jordgubbarna har den gröna kvisten kvar och melonerna är lockande rosa.

– Jag är ganska trött på kakor och godsaker, säger Eva-Lena. Hon tycker det är fräschare med frukt.

Huset står så solens strålar lätt tar sig in genom fönstren och träffar väggar som går från vitt till mörkare grå, beroende på rum. Speglar är en omtyckt inredningsdetalj och ger huset mer rymd. I köket står en modern vedkamin som värmer under årets kalla perioder. Just nu får vita höga blockljus vara i blickfånget.

Den blommiga mönsterpassade tapeten i trappen lyckades Eva-Lena få på plats själv. Det är cirka fem meters fallhöjd och det gick åt 20 liter spackel.

– Målarna som skulle utföra jobbet fick inte till en tid, eftersom de skulle behöva vara två. Då blev jag less. Jag kan nog vara lite arbetsilsk och jag tänkte att det här kan jag göra själv. Jag är mycket nöjd, säger Eva-Lena. Hon ler och stryker med handen över blommorna.

För Eva-Lena är den allra bästa tiden i hemmet är när hela familjen är hemma. Då kryper de gärna upp i soffan i vardagsrummet, myser och ser matlagningsprogram tillsammans.

Läs även: Följ med in i gamla tornvillan på Södermalm – varje rum har sin unika tappning