Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God jul önskar tomten och Jesus

God sekulariserad jul. Jag tänker att jag tar julkrönikan nu, då nästa vecka är vigd åt andra röster på det här utrymmet. Jag tänkte ge er en historisk tillbakablick varför vi firar jul. Varsågoda.

För snart 2016 år sedan föddes en magisk unge i Nasaret. Hans föräldrar hade inte legat med varandra men hans mamma födde honom ändå. Eller de kan eventuellt ha legat med varandra men de ska inte primärt ha varit anledningen till att han föddes. Just det här fallet är därmed rätt unikt rent historiskt, då det finns en uppfattning bland forskare att snudd på 100 procent av alla barnafödslar människan mäktat med, är en effekt av just samlag. Hur den här jungfrufödseln gick till är därför lite oklart men i och med att den står beskriven i boken Bibeln får vi helt enkelt lita på att det var så.

Det magiska barnet skulle visa sig ha en rätt avgörande roll för hur människor hädanefter skulle slippa behöva gå till jobbet. I och med att barnet visade sig vara typ sonen till den kraft som ska ha skapat hela universum, och även personen som fick ta på sig den arvsynd som människan fick på grund av att de två första personerna på jorden åt av ett äpple en orm sa åt dem att de inte fick göra, så har det blivit en rätt stor grej av att fira födelsedagen av den här personen. Enligt boken Bibeln sägs det att om man lever på det sätt som den här personen ville att man skulle göra så kommer man aldrig att dö, utan istället på något sätt leva vidare i all evighet. Det råder i och för sig lite delade meningar om det här beroende på vilken bok man läser, och på grund av att böckerna säger att det finns olika tillvägagångssätt att nå evigt liv har människor dödad varandra under ungefär 2 000 år. Man kan säga att det här rör sig om en väldigt hätsk debatt om vilken bok som är bäst. För någon månad sedan dödade en grupp människor typ 100 andra personer för att man tyckte att den boken de läser är mycket bättre än andras. De senaste 20 åren har det ofta varit den gruppen som gillar en bok som heter Koranen som har dödat grupper som gillar andra böcker, men rent historiskt så har de som varit de personer som gillar boken Bibeln som har varit väldigt arga över annan bokläsning.

I ungefär 800 år mördade Bibelläsare människor runt om i världen för att man ville att de skulle börja läsa deras bok i stället för den de alltid läst.

Just det. Julen. Ja men precis. För typ 2016 år sedan föddes en magisk unge i Nasaret vars föräldrar inte hade legat med varandra. Så därför dansar vi runt ett barrträd, äter sätesmuskeln på en gris och kollar på Kalle Anka den 24 december. På kvällen kommer en kille med vitt skägg och ger en gåvor och hans dräkt är röd för det har Coca Cola sagt att den ska vara. God jul!

Gustav Parment