Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God man: Migrationsverket måste göra säkrare åldersbedömningar

Migrationsverket måste ta större ansvar för åldersbedömningarna av ensamkomna flyktingbarn. Det tycker Asha Hjelm som har varit god man åt många asylsökande genom åren.

– Jag vill hjälpa barn, inte vuxna män, säger hon.

Mottagandet av ensamkomna flyktingbarn ökar. Frågan som Asha Hjelm lyfter är känslig och hon är rädd för att aktiva flyktingmotståndare ska vädra morgonluft. Samtidigt säger hon sig vara säker på att många gode män och anställda på boendena håller med henne.

– Men de vågar inte säga det eftersom de är rädda för att förlora jobbet, förklarar hon.

Hennes uppfattning är att omkring två tredjedelar av ungdomarna hon har haft kontakt med på boendena i Sundsvallsområdet var mer än 18 år när de placerades, vilket är den övre åldersgränsen.

– Många är över 20 år fast de på papperet är 16, 17. Jag tycker att det finns plats för alla men människor måste placeras på rätt ställe, annars fungerar inte verksamheten. Jag pratar öppet om det här eftersom jag vill att systemet ska fungera, säger hon.

I dag är hon god man åt en asylsökande och särskild förordnad vårdnadshavare för två unga personer som har beviljats uppehållstillstånd.

Asha säger att de yngre barnen kommer i kläm när flera av de boende är vuxna män.

– Jag var god man åt en flicka som var 17 år. Hon blev snabbt integrerad men när hon tog av sig sin sjal blev de äldre männen arga på henne. Jag tar på mig de här uppdragen för att jag vill hjälpa barn. Jag är själv invandrare och kan förklara hur det fungerar i Sverige, men jag kan inte hjälpa vuxna män. Det klarar jag inte.

Hon berättar om våldssituationer, de boendes frustration och att både personal och hon själv har blivit hotad. Bland annat när hon har försökt trycka på vikten av att gå i skolan.

– En del har inte den motivationen. De har skickats hit av sina familjer för att jobba i hopp om att de ska kunna skicka hem pengar sedan. Den äldsta jag har haft kontakt med sade att han var 17 år men det visade sig att han var 24, berättar Asha Hjelm.

För två år sedan gjorde Migrationsverket tillsammans med Sveriges kommuner och landsting en kartläggning av hur mottagningen av ensamkomna flyktingbarn fungerar. Man vände sig till berörda myndigheter, överförmyndare och gode män i ett 30-tal kommuner.

En av frågorna som undersöktes var åldersbedömningarna.

"Många vittnar om att en del av barnen i mottagandet är överåriga. Det finns inga säkra undersökningar för att fastställa rätt ålder. En okulär besiktning kan göras, men det är inte tydligt vem som skall göra den och hur samarbetet skall se ut och om den är tillförlitlig. Kommunerna vill att en åldersbedömning görs innan barnen blir placerade i kommunen för det är svårt med överåriga i boendena", står det i rapporten.

Det slås också fast att bättre åldersbestämningar skulle kunna leda till att fler unga skulle kunna tas emot.

– Det har inte blivit bättre, säger Asha Hjelm.