Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God omvårdnad och empati borde spridas till alla Sundsvalls äldreboenden

Öppet brev till Sundsvalls kommun.

Vår kommun är huvudansvarig för ett flertal institutioner för äldre som är i behov av hjälp. Det är inte obekant att bland befolkningen finns olika uppfattningar, både positiva och negativa, om hur det fungerar på skilda ställen.

Har man på kommunen någon känsla av hur omvårdnaden ser ut på de olika enheterna? Det finns äldreboenden där majoriteten är nöjd. Där har man förstått att det inte bara är att tvätta, klä på och servera mat. Man har en empatisk förmåga och försöker skapa en tillvaro som för en tid kan vara till glädje.

Om ansvariga inom kommunen har vetskap om detta vore det önskvärt att man försöker föra över detta till andra enheter där det är mindre bra.

Jag undrar vad som ska ingå i omvårdnaden. Klipper man naglar på händer och fötter? Försöker man pratat även med den demente? Ofta har den demente viss läsförmåga kvar. Rubriker i en tidning som läses kan ge upphov till ett samtalsämne. Tar man en liten promenad tillsammans med den boende så de kan få räta på ryggen och använda sina ben?

Sjuksköterskan har ansvar för en eller flera avdelningar. I hennes/hans yrkesroll ingår att ha full koll hur arbetet bedrivs. Går sjuksköterskan in på avdelningen och själv ser de gamla och hur arbetet sköts, eller är den mesta arbetstiden förlagd till expeditionen?

Som sjuksköterska har man en högre utbildning och kan därför förmedla och förklara en del för mer oerfaren personal.

Det märks säkert att jag inte tycker allt är toppen, men jag har en förhoppning att den goda omvårdnaden som finns på vissa enheter får en spridning. Kanske tar man sig en funderare – är det något jag kan göra bättre?

Alma

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel