Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda och snabba vardagsräddare

Vardagen är svår att komma ifrån. Och ännu tuffare är et att hitta på någon mat när tiden inte räcker till. I dag bjuder jag på mina bästa och snabbaste vardagsräddare.

Jag vet inte hur det ser ut i ditt liv, men så här års kör allt ihop sig för mig. Det är julfester, deadlines, glöggmingel, möten och förpliktelser hit och dit. Och ännu lite flera deadlines.

Frågan är hur man i hela friden ska lyckas få fram någon vettig mat på bordet. Det är ju inte direkt så att hjärnan sprudlar av inspiration när almanackan jagar en med blåslampa i bakändan.

Då är det bra att ha några välbeprövade vardagsräddare som äss i rockärmen. Mat som man kan laga med förbundna ögon, men som man vet ändå smakar gott, och gör alla mätta och belåtna. Med minsta möjliga ansträngning. Fort ska det gå också.

För det finns faktiskt ett alternativ till hämtpizza och mikromat. Hemlagat är alltid godast. Det går liksom inte att komma ifrån. Och har du bara ett hyfsat standardsortiment i skåpen behöver du inte åka och storhandla för att få ihop enkla vardagsrätter.

Här är några recept från min kaotiska vardag. Kanske kan de rädda din också?

Mia Gahne/TT

Snabbaste tomatpastan

Till 4 personer, 20 minuter

Den här enkla och förbluffande goda pastarätten räddar min vardag flera gånger i månaden.

500 g spaghetti

olivolja

2 vitlöksklyftor, hela utan skal

2 små torkade chilifrukter alt. 1 nypa chiliflakes

1 ask romanticatomater, delade i halvor

flingsalt

1 kruka basilika

nyriven parmesan

nymalen svartpeppar

salt

Koka pastan i välsaltat vatten tills den nästan är färdig.

Under tiden värmer du en rejäl skvätt olivolja i en stor stekpanna, lägg i vitlök och chili och fräs tills vitlöken börjar ta färg, utan att bli bränd. Plocka upp de hela chilifrukterna (flakes får ligga kvar) och kasta. Tillsätt tomaterna och låt puttra medan pastan blir klar.

Låt pastan rinna av (spara cirka en deciliter av kokvattnet) och häll sedan ned i stekpannan tillsammans med det sparade pastavattnet. Blanda väl och låt puttra i cirka en minut, tills spaghettin är "al dente".

Riv över basilikablad och rejält med parmesan, peppra, salta och rör om.

Servera genast med extra parmesan vid sidan om.

Wokad kycklingsallad

För 4 portioner, 30 minuter

Snabb och lättlagad vardagssallad som blir lite mysigt småvarm av den goda dressingen från kycklingmarinaden.

Sallad:

2 bröstfiléer eller 4_5 lårfiléer av kyckling

1 paprika, i bitar

1 rödlök, tunt skivad

1 avokado, i klyftor

1 knippa rädisor, i kvartar

10 champinjoner, tunt skivade

solrosolja

1 stånd romanblad

150 g feta

groddar eller färska örter

Marinad:

1 dl sweet chili-sås

1 lime

2 msk japansk soja

3 cm ingefära, finhackad

1 msk sesamolja

2 vitlöksklyftor, finhackade

Skölj kycklingfiléerna och skär dem i hyfsat stora tärningar.

Blanda sweet chili, pressad lime, soja, ingefära, sesamolja och vitlök i en bunke. Häll i kycklingen och låt ligga och dra en stund (ju längre desto godare).

Lyft upp filéerna ur marinaden och fräs dem sololja i en het wok eller vid stekpanna, så att de får yta. Slå på en skvätt vatten och skrapa upp stekresterna. Tillsätt sedan marinaden och låt sjuda sakta i 5 minuter. Kolla så att kycklingen är genomstekt.

Fodra en skål med salladsblad. Toppa med grönsakerna. Häll på kycklingen tillsammans med den varma dressingen från pannan. Bryt över fetaosten och garnera med groddar eller färska örter.

Blomkålssoppa med parmesankräm

För 3-4 portioner, 25 minuter

Den här vardagssoppan tröttnar jag aldrig på. Snabblagat, gott och enkelt.

1 stort blomkålshuvud

1 liten gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

olivolja

1 liten nypa chiliflakes

1 tsk rökt paprikapulver

1 l hönsbuljong

1 dl crème fraiche

1/2 dl nyriven parmesan

salt och nymalen svartpeppar

Dela blomkålshuvudet i buketter. Lägg två deciliter buketter åt sidan.

Mjukstek lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt blomkål, chiliflakes och paprikapulver och låt fräsa med i fem minuter. Slå på buljongen och koka under lock i tio minuter.

Blanda crème fraiche och parmesan. Smaka av med peppar.

Mixa soppan med stavmixer. Häll i en deciliter blomkålsbuketter och koka i ytterligare två minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt en deciliter rå blomkål och servera med en klick parmesankräm i varje tallrik.

Varmrökt lax med ångade grönsaker och romsås

För 4 portioner, 15 minuter

Rökt fisk är en perfekt lösning för lata vardagar.

600 g varmrökt lax (eller annan rökt fisk)

blandade grönsaker, t ex rädisor, sockerärter, morötter, blomkål, broccoli

1 knippa dill

2 msk smör

1 citron

flingsalt

2 dl crème fraiche

1-2 msk riven pepparrot

100 g rom

nymalen svartpeppar

Skär upp fisken i fyra bitar.

Dela grönsakerna i mindre bitar och ångkoka dem någon minut beroende på storlek och tillagningstid (morötter tar längst tid).

Blanda hackad dill med smält smör, lite citronsaft och flingsalt. Häll blandningen över grönsakerna och blanda runt.

Blanda crème fraiche, pepparrot, rom och rivet citronskal. Rör om och smaka av med salt, citronsaft och svartpeppar.

Servera fisken med grönsaker och romsås.

Att dricka till

På en vardag får det bli isvatten med mynta och apelsinskivor.