Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda resultat genom att förändra kosten

De tre nyligen utsedda Nobelpristagarna i medicin har i sin forskning kartlagt cellernas kommunikationssystem, och deras insatser förväntas ge möjligheter att få fram medicin mot bland annat diabetes och epilepsi.

Märkligt nog kan man vid dessa båda sjukdomar få anmärkningsvärt goda resultat genom en förändring av kosten. Men detta är förstås mindre glamoröst och inbringar inga pengar till något enskilt läkemedelsföretag. Därför forskas det inte heller på det alternativet.

Att man vid diabetes (typ 2) kan reducera eller helt eliminera symtomen genom att minimera intaget av kolhydrater i födan är ganska självklart, eftersom det är just kolhydrater som ger snabb höjning av blodsockret och ett akut behov av tillräckligt mycket insulin. Trots att Livsmedelsverket, Socialstyrelsen och de flesta läkare obegripligt nog under många år rekommenderat diabetiker ett högt intag av kolhydrater, så börjar nu sanningen tränga fram.

Vad som inte är lika självklart – och få känner till – är att så kallad ketogen kost (minimalt med kolhydrater och mycket fett; i princip strikt LCHF) effektivt minskar epileptikers anfallsfrekvens (med upp till 75 procent). Man har under lång tid (sedan 1920-talet) använt denna metod på barn med epilepsi, där man inte med mediciner eller kirurgi lyckats häva deras krampanfall (obegripligt nog tycks piller eller operation alltid vara förstahandsalternativ). Metoden med ketogen kost används i dag i Göteborg, Lund, Umeå och Stockholm.

Biverkningar som njursten och tillfälligt minskad tillväxt kan möjligen bero på att läkarna på grund av sin helt omotiverade rädsla för mättat fett använt andra, mindre lämpliga former av fett. Den nyligen publicerade rapporten från SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) borde kunna ändra på detta.

Sven Erik Nordin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel