Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godkända förband men ålandsbåtsaktigt av Lasse Lindh

Stadshussalongen (fredag kväll):
Firstnighter (betyg 3)
Jonna Lee (betyg 2)
Lasse Lindh (betyg 2)

Sofie Larsson från Linköping är Firstnighter och hon är kvällens första (fullständigt oannonserande) akt. Jag tror att tanken är att hon ska värma upp publiken lite inför Jonna Lee och Lasse Lindh, men tyvärr är det ingen där som kan bli uppvärmd.

Jag skriver ”tyvärr” eftersom Firstnighter bjuder på riktigt vacker och känslosam pop. Tänk en akustisk Lisa Miskovsky med lite Ternheimsk melankoli.

- Äh, vi kör, säger Therese Johansson till Jonna Lee och tar en klunk ur sin öl.

Äh:et grundas i att det inte är många fler än tio besökare på plats på Stadshusets nedervåning. Det är lite olyckligt när mannen i baren som slurpar rödvin och mumsar lussebulle får utgöra närmare tio procent av åhörarna.

Uppträdandet i sig finns det inte mycket att klaga på. Jonna Lee bjuder på smakfull folkdoftande pop. Hon står själv för sång och akustisk gitarr och Therese Johansson kompar fint på elgitarr.

Tyvärr blir hon ett offer för förutsättningarna och rätt stämning infinner sig aldrig.

Klockan närmar sig ett när kvällens huvudnummer gör entré på scenen. Dansgolvet har fyllts på och ”Lasse! Lasse!” ekar mellan väggarna. Härnösandssonen, som gör sin näst sista spelning för året, rivstartar med ”En högerkrok och riktigt blod” följt av singeln ”Varje lite steg”.

Först och främst: Jag gillar Lasse Lindh. Det händer titt som tätt att jag sitter hemma och lyssnar på honom, och jag önskar verkligen att jag kunde skriva att han gör en bra insats i kväll. Men tyvärr.

Kärnan i Lasse Lindhs studiomaterial är skörheten och sårbarheten, men de känslorna lyckas han inte ta med sig upp på scenen överhuvudtaget. När han frågar sig varför man alltid är ”en jävla nybörjare” på kärlek och förhållanden vill jag att han låter som en jävla nybörjare och inte flamsar bort det med konstlade poser. Och att fnissa bort texter är inte häftigt. Det är ålandsbåtsaktigt.

Lasse är inte riktigt den liveartist han önskar att han vore. I alla fall inte i kväll. Visst, med tanke på att spelningen faktiskt äger rum på en nattklubb är det rätt att satsa på fullt band och energi. Synd bara att det misshandlar låtmaterialet.

Mina förväntningar var höga. Kanske lite för höga. Därav betyget.