Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goncourtpriset till Mathias Énard

Frankrikes mest prestigefyllda litterära pris, Goncourtpriset, går i år till Mathias Énard för "Boussole".

Annons

Énard sågs tidigt som en av förhandsfavoriterna till priset med sin roman som sägs spegla den långa historien av kulturella utbyten mellan Öst och Väst.

Pristagaren har själv studerat arabiska och persiska och är bosatt i Barcelona. Han debuterade med "La perfection du tir" 2003 och "Boussole" (ungefär "Kompass") är hans tionde bok. Huvudpersonen i "La Boussole" är en österrikisk musikvetare vid namn Franz Ritter som under sömnlösa nätter återvänder till melankoliska minnen av Istanbul, Aleppo och Palmyra.

Goncourtpriset delas ut till årets främsta franska prosaverk. Det instiftades 1903 och prissumman är symboliska tio euro. Den prisade boken brukar dock alltid säljas i stora upplagor. Förra året gick priset till Lydie Salvayre för "Pas pleurer".

Samtidigt tillkännagavs årets Renaudot-pristagare: Delphine de Vigan för "D'après une histoire vraie". Priset ses som ett komplement till Goncourtpriset. (TT-AFP)