Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör en nystart från grunden – lev upp till vad ni lovat

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Kan ni tänka er nuvarande landstingsledning som ny ledning för Region Västernorrland från 2017? En av de största och viktigaste framtidsfrågor som just nu och egentligen under en alltför lång tid stått på agendan i vårt län är akutsjukhusfrågan.

Just nu pågår en långsam och slitsam process där det genom det ständigt fortsatta hotet om nedläggning av akutsjukhusen i Sollefteå och faktiskt på sikt även Örnsköldsvik till exempel påverkar rekrytering av läkare och sjuksköterskor på ett mycket negativt sätt för de berörda sjukhusen.

Tyvärr verkar detta vara en maskerad strategi från landstingsledningen, med detta som grund kan man sedan gå ut med budskapet att ingen vill söka tjänster på dessa sjukhus och får på det sättet ett starkt motiv att lägga ner, inte särskilt smakligt kan man lugnt säga.

Grundläggande för akutsjukhusfrågan handlar om två saker:

Ska vi ha lika vård för alla människor i hela länet? Svaret är naturligtvis JA.

Ska inlandet, Ådalens och Höga Kusten ha förutsättningar att överleva och utvecklas? Svaret är naturligtvis JA

Detta är vi säkra på att vår länsstyrelseledning med landshövdingen i spetsen är medveten om men tyvärr verkar inte så vara fallet vad gäller vår landstingsledning.

Kan vi då säga ja till Regionbildning 2017 där – med största sannolikhet – stora delar av nuvarande landstingsledning kommer att ingå? Svaret måste vara ett stort och tydligt NEJ.

Slutsats: man måste alltid i så stora och viktiga beslut som vi står inför titta på totalen, alltså på den totala samhällseffekten av vad en nedläggning av akutsjukhusen innebär – inget annat kan gälla.

För att nuvarande landstingsledning ska återskapa förtroendet är återigen passningen till såväl den politiska som tjänstemannaledningen:

>>> Tänk nytt och lev upp till det ni utlovat, nämligen att det från grunden ska göras en nystart vad gäller hur akutsjukhusfrågan i länet ska lösas.

>>> Titta och lär av hur landstinget i Västerbotten löst frågan.

>>> Tänk utanför den så kallade boxen.

Detta är en uppfattning som – jag vill nog påstå – de flesta länsbor, ångermanlänningar liksom medelpadingar inklusive företag står bakom – inte minst nu inför de förestående beslut/delbeslut som är i antågande i den aktuella frågan.

Paul Gerdin

Inlands-, Ådals- och Sollefteåbo samt företagare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel