Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör Petersvik till centrum för grönt byggande

Rivningsraseriet vid mitten av 1900-talet lade en död hand över många svenska städer. I Sundsvall förstördes bland annat trästadsdelen Norrmalm, som i dag hade kunnat vara en stor turistattraktion och en värdefull boendemiljö.

Det är viktigt att inte upprepa de gamla misstagen. Ändå är Sundsvall nu i färd med att utradera ännu en unik bebyggelsemiljö. Petersvik med åtta sommarvillor från 1800-talet, en villa från 1909 och flera andra intressanta byggnader har blivit en av Sveriges mest uppmärksammade kulturarvsfrågor.

Fler än 5 200 personer har gått med i Facebook-sidan Rädda Petersvik undan rivning och lika många har skrivit på namnlistor i protest mot planerna på att utplåna området. Det finns även fullmäktigeledamöter som i tysthet kritiserar utvecklingen.

Petersvik handlar inte bara om att bevara historien från träpatronernas tid. Lika mycket upprör det att Sundsvall så lättsinnigt gör sig av med ett vackert natur- och friluftsområde direkt vid havet. Asfalt, betong och en 17 våningar (!) hög lagerbyggnad, cirka 20 000 kvadratmeter stor, ska ersätta villorna, lindarna och klippstränderna. Alnösundet ska fyllas ut med sprängmassor från Korstaberget. Containers och höga industribyggnader blir den nya utsikten från västra Alnö, där tomtmarken blir värdelös och satsningar på turism går till spillo.

Svepande talas det i underlaget om att den nya logistikparken ska skapa möjligheter till nya jobb. Möjligheter alltså, men det framgår aldrig vilka jobb det handlar om. Däremot talas det i klartext om att anläggningen inte förväntas ge något överskott på närmare 50 år och att intresset från det privata näringslivet är svalt. Sundsvalls kommun kan därför tänka sig att stå för driften, trots att logistikparker knappast är en kommunal angelägenhet.

Sundsvall måste lära av historien. Om kommunpolitikerna menar allvar med det upprepade talet om en hållbar stadsutveckling så kan Petersvik inte förstöras. I stället borde visionen gå i en helt annan riktning.

Faktum är att Petersvik skulle kunna bli något riktigt spännande, som gynnar hela Sundsvalls utveckling – en modellstadsdel för grönt byggande med skogen som råvara. Petersvik kan bli centrum för design- och teknikföretag som tar fram och presenterar innovationer inom hållbart byggande. I harmoni med omgivningen uppförs nya ekologiska bostäder, anläggningar och hotell som visar upp framtidens träarkitektur. Textilier och inredning baseras på nya cellulosafibrer från SCA Ortviken, och den övriga råvaran kommer från SCA:s sågverk i Tunadal. Kunder från hela världen får en unik möjlighet att i Petersvik ta del av gammalt och nytt, industri och natur, i trämetropolen Sundsvall.

De bevarade villorna ger flera möjligheter, bland annat historisk turism med museum, visningar, restauranger, kafé, gårdsbutiker och festlokaler. I en nyanlagd hantverksby ges utbildningar i byggnadsvård och hantverksyrken. Träarkitekturen i Petersvik och stenarkitekturen i Sundsvalls stenstad utgör tillsammans en unik bebyggelsemiljö från det sena 1800-talet och hit kan människor komma från olika länder för att lära sig mer om hur man kan vårda och utveckla liknande kulturmiljöer.

En strandpromenad anläggs utmed hela kustlinjen från centrala Sundsvall, förbi Norra kajen/Heffners och ända ut till Granli. Tusentals närboende får ett andningshål i Petersvik, en pärla vid havet. Vid Tomtebo anläggs ett kolonilottsområde och planer för bland annat tennis, badminton och beachvolleyboll. I skogarna kan man utöva orientering och löpning, eller plocka bär och svamp i en frisk natur.

Sundsvall står inför ett vägval. Folkmängden har stått stilla i decennier, men de långsiktiga visionerna saknas. Vad ska locka familjer att flytta hit i framtiden? Är det verkligen asfalterade stränder, lagerbyggnader och en logistikpark som aldrig ska gå med vinst?

För en bråkdel av kostnaderna kan Petersvik i stället utvecklas med friluftsliv, turism, nya bostäder och bli ett centrum för framtidens gröna byggande med bas i Västernorrlands skogsindustri. Så formar man det hållbara Sundsvall med bibehållet kulturarv, nya affärsidéer, nya jobb och en bättre boendemiljö.

Nils Johan Tjärnlund, Författare och vetenskapsjournalist

Nils Johan Tjärnlund, Författare och vetenskapsjournalist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel