Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör Sundsvall till en mer attraktiv stad – så att folk flyttar hit

Förslagen angående bostadsbyggandet i Sundsvall slår nya höjdrekord och diskussionerna är intensiva. För att Sundsvall och regionen ska kunna växa behöver vi tillgång till bostäder.

Det måste också finnas en fungerande arbetsmarknad och att arbeten att söka. Och tillgång till bra skolor med olika inriktningar. Att få människor vilja flytta hit, arbeta och stanna kvar här – det är den stora utmaningen.

Sundsvall måste kännas som en attraktiv kommun att komma till. Eftersom det finns andra kommuner som har bostäder, bra skolor och en fungerande arbetsmarknad.

Det är tillgången till kultur- och fritidsaktiviteter som kommer bli den avgörande faktorn ifall någon vill flytta hit och som vill stanna kvar. Och framför allt marknadsföringen av dessa aktiviteter både lokalt, regionalt och nationellt.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Sundsvall rankas redan i dag högt när det gäller tillgång till fritidsaktiviteter och ett rikt kulturliv. Med allt från fria teatergrupper, kulturskolan och ett fantastiskt utbud av musik till Scenkonstbolaget och inte minst ett brett kulturarv med Stenstaden och Norra Berget som pärlor.

Det finns dessutom ett stort antal föreningar som erbjuder ett rikt utbud och de gör en fantastisk ideell insats. Allt borde ju vara frid och fröjd då? Nej, Sundsvall har stora ekonomiska utmaningar. Socialnämnden ligger drygt 150 miljoner kronor i back. Nyligen kom det fram ett underskott på nästan 90 miljoner i barn- och utbildningsnämndens verksamheter.  

Dessutom har Sundsvall ett underhållsunderskott i fastigheter i miljardklassen som tidigare majoriteter, varav 36 år av socialdemokratiskt styre, skjutit framför sig. 

Och en stor del av dessa fastigheter finns just inom fritidssektorn. Man har byggt nytt i stället för att underhålla det som redan finns.

Dessutom så är den ekonomiska framtiden för kommunen inte ljus heller, det vill säga, ladan är tom. Det är alltså dags att börja ställa de svåra frågorna. Ska kommunen fortsätta att erbjuda allt det vi erbjuder i dag inom fritidssektorn? Eller måste vi prioritera bort någon verksamhet till förmån för någon annan? Måste driften alltid ske i kommunal regi eller ska det finnas andra driftsformer?

Moderaterna känner en stor oro inför framtiden när det gäller dessa frågor och är alltid öppna för en förutsättningslös diskussion om framtiden med majoriteten. Vi brinner för att göra Sundsvall till en så attraktiv plats att leva i som möjligt. 

Patrik Gustavsson (M) 

Gruppledare i kultur- och fritidsnämnden

Viktoria Jansson (M) 

ledamot i kultur- och fritidsnämnden

Lars AG Carlsson (M)

ersättare i kultur- och fritidsnämnden

Josefin Eurenius (M) 

ersättare i kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel