Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör Sundsvall till vandringarnas stad – haka på Timrås kustvandring

Läser i ST om Timråprojektet Kustvandring och hoppas att Sundsvall kan haka på där.

Sundsvall har många fina vandringsleder uppe på båda stadsbergen, vi har snart ett pilgrimscentra klart med förhoppningsvis tusentals vandrare från olika delar av världen som besökare, Sundsvall har både tak- och stadsvandringar. Kanske man kan kalla Sundsvall för vandringarnas stad.

Ett förslag, som jag skrivit om en tidigare, är att skapa ytterligare en vandringsled, från Selånger pilgrimcentrat, utmed ån och fortsätta utmed vattnet till Petersvik. Sedan, så långt det är möjligt följa vattnet eller dess närhet ut mot Timrå där deras föreslagna kustvandring tar vid. Skulle ge fint samarbete mellan kommunerna!

Stora delar av en vandringsled från Selånger och in mot universitetet finns redan, men behöver röjas och snyggas till. En fortsatt led via Heffners och fram till Ortvikens småbåtshamn finns till stor del, men även här bör det röjas från sly.

Vägar finns i Petersvik och i Tunadal finns cykel- och gångväg, likaså borde det vara lätt att ta sig genom Johannedal–Skönvik och koppla ihop med Timrås kustvandring. Precis som det finns cykelleder skulle det gå att skapa vandringsleder på liknande sätt.

Hur många städer har en vandringsled som ligger i anslutning till en stadskärna? En vandringsled som lätt kan nås och nyttjas på olika sätt av många, då den är lätt tillgänglig för alla och i synnerhet för de med svårigheter att ta sig fram eller har svårigheter att ta sig upp på bergens vandringsleder.

En vandringsled, med många möjligheter för många Sundsvallsbor och besökare och väl använda skattekronor, rent av friskvårdspengar!

Ewa Eriksson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel