Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör undantagstillstånd för bostadsbyggen

Antalet flyktingar ökar fortfarande. De praktiska svårigheterna syns allt tydligare. Problemet ska inte underskattas. Men frågan är hur rationellt det är att anpassa sig till den europeiska trend som likt den ungerska högern säger: det här är inte vårt problem. Det får någon annan lösa. Stängda gränser och transitläger är inte lösningen. Diskussionen om att stänga Sveriges gränser leder på kort sikt snarare till att fler kommer i närtid till just Sverige för att hinna innan gränsen stängs. Nu lär den inte göra det, för även M och KD lär i slutänden stå upp för asylrätten. Hoppas jag.

Frågan kvarstår sen: hur ska vi på ett anständigt sätt ta hand om de som kommer. Efter fyra veckors väntan får nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, sitt byggnadstillstånd för ett tältläger i Lunds kommun. MSB klagar inte på tiden eller på den svenska byråkratiska gången. Det här är en ansträngd situation inte en katastrof säger projektledaren Martin Sjöholm till TT. Det har han förstås rätt i.

Annat går fortare. Med nödvändighet. Tillfälliga evakueringsboenden i gymnastiksalar vid Sundsvalls skolor har snabbt upprättats. Det tror jag de allra flesta accepterar i en så akut situation som den vi nu upplever. Om inte mordbrännarna varit så många hade även träskolor kunnat komma i fråga.

Brådskan skapar förstås också problem. Det blir inte sällan turbulent när bussar med flyktingar lämnar Skåne i skytteltrafik. Det gläder mig att de som i helgen efter viss turbulens hamnade i Viskan fått förklara i tidningen vad som först gick fel. Deras sätt att visa tacksamhet mot oss svenskar är viktig. Inget retar folk så mycket som den som uppfattas som otacksam. Det slår så lätt mot alla. Innan de som nu anländer kommer in i samhället, så är det väldigt lätt att tänka i termer av vi och dom. Den som spottade på bussen när den stod i Sundsvall kan ju inte få representera alla oss andra svenskar. De flyktingar som gör fel representerar inte heller alla.

Hur går vi vidare? i onsdagens SvD talas om hur S-märkta kommunalråd vill ha fler åtgärder som kan bromsa flyktingströmmen. Kommunalrådet i Kalmar, Johan Persson (S), slår huvudet på spiken: Boendefrågan är viktigast, säger han och efterlyser ett ”undantagstillstånd” för att få fram bostäder. Här tror jag nyckeln ligger.

Alla diskussioner om att försämra välfärden för att ha på kort sikt ha råd med ett långsiktigt lönsamt flyktingmottagande, gynnar nyfascistiska SD. Jag tror mer på tankar som luftats om en solidaritetsskatt för att på kort sikt klara ekonomin. Några skulle förstås gå i taket. Men det finns en solid majoritet präglad av medkänsla för dem som flyr från kriget.

Men bäst är att snabbt se till att Sverige börjar investera och bygga. Staten lånar billigare än någonsin. Bostadsbristen är redan stor på många håll, och alla flyktingar måste få någonstans att bo. Här måste fokus nu läggas. En månad för byggnadstillstånd till ett tältläger kanske är OK. Men uppenbarligen måste alla led i denna sektor stärkas, också det nödvändiga planledet.

Sverige behöver nya bostäder. Sverige behöver nya kök, inte ombyggda kök. Därför är det bra att regeringen i budgeten redan fört över pengar från ROT-systemet till nybyggen. Men nu behövs plötsligt mycket mer. Använd AP-fondernas pengar! Det här är säkra investeringar med långsiktig avkastning till pensionärerna. Vi behöver bostäder och jobb. Vi behöver ett undantagstillstånd för bostadsbyggandet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel