Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör vad som krävs utan att stänga hjärtan

Sverige, Tyskland och Österrike har misslyckats med att få EU att ta ett gemensamt ansvar för flyktingkrisen. Om EU med sina femhundra miljoner medborgare tar emot en miljon flyktingar på ett år, så blir det, jämnt fördelat över EU, som om Sundsvall med sina cirka hundratusen invånare skulle ta emot 200 flyktingar på ett år. Inget problem. Det förstår alla – utom nyfascisterna.

Om vi däremot får ta emot 80 000 flyktingar på två månader, så ansträngs förstås våra välfärdssystem till de yttersta. Det motsvarar det fyra miljoner för hela EU. Det skulle förstås också gå. Men på årsbasis innebär det 24 miljoner flyktingar till EU och 4800 i Sundsvall om allt fördelades lika över EU. Det skulle i verkligheten bli omöjligt, speciellt med tanke på att Sverige redan tar ett oerhört mycket större ansvar än alla andra EU-länder.

Flyktingarna väljer Sverige därför att de vet att man här behandlas väl. Vi kan sträcka på oss. Sverige har öppnat sitt hjärta, för att använda förre Moderatledaren Reinfeldts ord. Nu tvingas Sverige agera för att få andra länder att hjälpa till. Inte för att vi önskar oss en sådan invandringspolitik utan därför att andra länder måste ta sitt ansvar.

Har alltså statsminister Löfven och justitieminister Morgan Johansson (S) blivit fascister? Har vice statsminister Åsa Romson (MP) hamnat i den nyfascistiska fällan? Jag har fått såna frågor just därför att jag aldrig underlåter att påpeka att SD är ett nyfascistiskt parti.

Svaret är att regeringen inte består av fascister utan av realister. Vi har en regering som agerar när verkligheten förändras. Varför väljer då regeringen att skärpa poitiken? Har vi inga öppna hjärtan längre? Det gäller att skapa en legitimitet för politiken, säger statsminsiter Löfven. Han kan inte blunda för att hans myndigheter talar klartext. Vi klarar inte situationen längre på ett sätt som vi vill och lagstiftningen kräver. Samtidigt står det klart att folkopinionen är så oroad att han Löfven av opinionsmässiga skäl inte kan undvika detta steg. Regeringen kan av rent partitaktiska skäl heller inte stillasittande åse hur de borgerliga partierna ställer krav efter krav med partipolitiska förtecken utan att agera. På detta sätt tar regeringen initiativet.

Men i huvudsak är detta ett försök att, genom skärpta regler för flyktingmottagningen till den miniminivå som finns i EU:s asylregler, tvinga andra länder att ta större ansvar. Förslagen innebär inte att rätten att söka asyl försvinner. Tanken är att tillfälliga uppehållstillstånd, utom för barnfamiljer, och restriktivare anhöriginvandring med ökade kostnader för den som tar hit anhöriga, ska göra det mindre attraktivt att ta sig just till Sverige. Om det kommer att lyckas är en helt annan fråga.

Skärpningarna av regelverket tidigare i november har inneburit en viss minskning av antalet asylsökande. De nya förslagen kan ytterligare påverka fyktingströmmen. Men min tro är att lösningen ändå ligger kvar på den europeiska nivån. Problemet är att många EU-länder nu styrs av högerpopulister medan andra har starka nyfascistiska rörelser. Allt detta försvårar förstås varje anständig lösning på flyktingströmmen.

Till sist: Vad Du än gör, så tro inte på nyfascisterna i SD, som sa att Sverige var fullt redan 1995 när de hade bomberjacka och marschkängor i stället för dagens kostym och lågskor. Flyktingströmmen ställer Sverige inför en stor utmaning. Vi ska lösa problemen utan att stänga våra hjärtan.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel