Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gorkijs sommargäster

Annons
Kärleken har fört en av Nordens mest hyllade teaterregissörer till Sverige. När norske Alexander Mørk-Eidem sätter upp sin andra pjäs på Stockholms stadsteater förvandlar han den ryska överklassen i "Sommargäster" till kulturella medelklassvenskar. Det gick förskräckande lätt.


Ett gäng svenskar i den kulturella medelklassen drar till sydliga breddgrader för en långsemester tillsammans. När pjäsen "Sommargäster" börjar har ledigheten pågått ett par veckor redan och sysslolösheten har slipat bort artighet och konventioner. Det är bara fester med mycket sprit som piggar upp sällskapet. Relationerna börjar knaka i fogarna och nya romanser spirar.

Alexander Mørk-Eidem har hittat en del av inspirationen i dokusåporna när han gjort en radikal uppdatering av pjäsen på Stockholms stadsteater av Maksim Gorkijs "Sommargäster" från 1904.

- De orkar inte vara artiga längre. Intimitetssfären är borta, de bryr sig inte om att det hörs när de talar om varandra, förklarar han sambandet mellan pjäsen och tv-serier som "Paradise Island".

När den ursprungliga "Sommargäster" hade premiär 1904 möttes Gorkij av en buande publik. Kritiken mot den välbeställda överklassen som bara latade sig i stället för att göra något blev för mycket för teaterpubliken i den revolutionära tiden.

Alexander Mørk-Eidems nya version har behållit relationerna, men för att undvika att göra uppsättningen till en "epoksafari" är den inte bara placerad i vår tid, utan miljöer, tempo och dialog är förnyade och karaktärerna skiljer sig inte mycket från den kulturella medelklass som går på teater. Det gick mycket lättare än han väntat sig att hitta likheterna mellan tsardömets blaserade överklass och de stockholmska kulturarbetarna.\n-  Det här personerna känner att det inte finns något meningsfullt att göra i samhället. De vill göra något betydelsefullt men känner att det är fåfängt. Jag tror att det är ett tema som i hög grad berör den publik som kommer att se den här föreställningen. Det är mitt eget dilemma också. Jag skulle vilja göra något mer meningsfullt än vad jag gör. Det är rätt töntigt att hålla på med teater, men samtidigt trivs jag bra med det och vill inte ge upp. Jag vet att man borde konsumera mindre och dela med sig. Men jag har ingen lust att ge bort allt. Man har ständigt dåligt samvete, samtidigt som livet är rätt okej.

Dagens första repetitioner är avslutade när Alexander Mørk-Eidem lotsar oss genom Stockholms stadsteaters lokaler. Han har blivit du med det stockholmska teaterhuset. "Sommargäster" är den andra av tre pjäser han har kontrakt på. 2003 regisserade han en hyllad uppsättning av Dostojevskijs "Idioten". Nästa vinter ska han sätta upp den tredje pjäsen. Vad det blir är inte bestämt.

Det är kärleken som lockat den norske regissören till Sverige. Hans fru Helena af Sandeberg ligger på scenen i "Sommargäster" med bar mage som avslöjar att inte bara rollfiguren utan även skådespelerskan väntar barn. Maken och regissören har skrivit en skräddarsydd roll för henne.

Bland karaktärerna finns den svala Ann-Sofie (Rase), den skrivkrampsdrabbade författaren Samuel (Fröler) och den kylige mannen Gerhard (Hoberstorfer). Skådespelarna har med andra ord fått låna sina egna namn till sina roller. Med viss tvekan har skådespelarna lånat ut en bit av sina privata jag.

- Jag tycker om den här lite pinsamma känslan som skådespelarna får. Jag skrev först en version av pjäsen på norska. Sedan fick varje skådespelare skriva om sina repliker.

Han hoppas att även publiken får känslan av att det är lite pinsamt, tråkigt och taskigt.

- Jag vill komma bort från känslan av gamla pjäser där publiken vet precis hur den ska reagera. Teater är till stor del en lek som de flesta slutade med som barn. Om teater blir alltför allvarligt blir det ofta pretentiöst och tråkigt.

"Sommargäster" har premiär den 24 mars, och Helena af Sandebergs mage kommer att växa under spelperioden. Tanken är att paret ska vara bosatta i Stockholm framöver, men Alexander Mørk-Eidem kommer att fortsätta att ta regiuppdrag i hela Norden. (PM)
Annons