Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gösta Ekman på nyordslistan – Birgitta Andersson blev "göstad" på Guldbaggegalan

Birgitta Andersson blev "göstad" – ska det bli ett av årets nyord?

Mansplaining, en man som opåkallat förklarar saker för en kvinna, var ett av Språkrådets nyord 2015. Nu är frågan om verbet att "gösta" kommer att se dagens ljus efter Guldbaggegalan i måndags. Helsingborgs Dagblad lanserar verbet som en reaktion på filmlegendaren Gösta Ekmans tal till Birgitta Andersson, också hon filmlegendar, under galan.

Birgitta Andersson var på plats på Cirkus i Stockholm för att ta emot den prestigefulla Hedersbaggen för sin gärning inom filmen, och Ekman skulle hålla tal till hennes ära. Men talet gick i stället ut på att berätta en (lång) historia om en dam och en hatt. Reaktionerna lät inte vänta på sig: Publiken skrattade nervöst och på sociala medier rasade tv-tittarna mot Ekman.

Nu återstår att se om "att göra en Gösta" – en man som ställer sig i vägen för en kvinna som ska hyllas – blir ett av nyorden 2016.