Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göteborg landets bästa hbtq-kommun

Göteborg är landets bästa hbtq-kommun, visar en mätning från RFSL. I botten hamnar Västerbottenkommunerna Åsele och Bjurholm.
Det är svårt att bemöta någonting som inte finns, försvarar sig en Åselepolitiker.

Annons

Med ett betyg på 4,13 av 5 är Göteborg i topp bland landets kommuner när RFSL tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting tittat på skillnader i förutsättningar för hbtq-personer. Den höga rankningen beror mycket på startandet av ett hbtq-råd, menar Finn Hellman, ordförande i RFSL Göteborg.

– Det är en tydlig satsning att staden vill hämta in åsikter även från hbtq-personer som grupp. Rådet är det enda i sitt slag i landet, säger han.

Svårt för små kommuner

På de områden där Göteborg får höga poäng får två Norrlandskommuner riktiga bottenbetyg. Peter Lindström (S), kommunstyrelsens ordförande i Åsele, hävdar att undersökningen slår orättvist mot småkommuner.

– Vi kan ju inte bemöta något som inte är uppe till ytan och som inte finns och då får vi ju automatiskt en lägre poäng, säger han.

– I en sådan här liten kommun finns det inte någon som är öppet homosexuell och det finns inga samkönade äktenskap.

Åsele får, liksom Bjurholm, lägsta möjliga poäng, 1 av 5, på sitt arbete med hbtq-frågor i fyra av sex undersökta delar.

Behövs en astronaut

Peter Lindström tror dock att det kan vara svårt att komma ut i en liten kommun där alla känner alla, men skyller på hbtq-rörelsen att kommunens elever och anställda inte får någon kunskap i frågorna.

– Vi har ingen hbtq-person som kommer till skolan och berättar, säger han och tillägger att det är det enda rimliga sättet att ta upp frågan.

– Vill man veta hur det är att åka till månen så är det en astronaut man måste prata med.

Enligt Peter Lindström ska dock Åsele nu se över sitt arbete.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, är skeptisk och pekar på att det finns små kommuner som fått bra betyg i undersökningen.

– Det är kommunpolitikernas ansvar att man är en kommun som välkomnar alla, oavsett om man tänker sig att det finns några hbtq-personer eller inte i kommunen, säger hon.

Mer läsning

Annons