Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grädden går åt som smör

Fett är farligt – eller nyttigt.
Experterna tvistar om vilket men konsumenterna tvekar inte.
Grädden går åt som smör i solsken.
– Vi kan se en tydlig ökning, säger Kerstin Wikmar, dietist på Svensk mjölk.

Under en lång följd av år har svenskarna fått höra att smöret på smörgåsen och grädden i såsen leder till övervikt och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Konsumtionen av dessa produkter har stadigt gått ner och ersatts av lättprodukter av olika slag.

Men nu har det vänt. Under 2007 vände kurvan uppåt igen och hittills i år har försäljningen fortsatt att öka, för matfett med nio procent och för grädde med tre procent.

– Det är en trend i samhället att man talar mer om naturlig mat, närodlat och så vidare. Vi är väldigt mycket för det här med naturlighet och att det ska smaka gott. Och så ska det inte vara så många ”E-nummer” på produkterna, säger Kerstin Wikmar, som tror att debatten om tillsatserna i maten kan ha spelat in.

– Någon medveten strategi från mejeriföretagen är det i varje fall inte som ligger bakom, säger hon.

Kanske är det också dags att höja blicken lite och se att det inte bara är fettets fel, eller kolhydraternas, att vi går upp i vikt.

– Det viktiga är att vi har ett drägligt liv, äter lika mycket som vi gör av med, att vi rör på oss och sover ordentligt, säger hon.