Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grafikens hus flyttar till Södertälje

Grafikens hus lämnar Mariefred och får i stället nya utställningslokaler i Södertälje. Planen är att ta det gamla Gjuteriet i Snäckviken i anspråk, granne med vetenskapsmuseet Tom Tits.

Annons

Det var i mars 2014 som den gamla kungsladugården i Mariefred brann ner till grunden. Grafikens hus utställningslokaler, verkstad och inte minst stora samling av svensk grafik totalförstördes i den förödande branden.

Sedan dess har verksamheten fortsatt genom olika c/o-samarbeten, men redan i januari blir den nya fasta punkten Södertälje.

– Vi ser en kommun som har jättebra tänk kring sin kulturpolitik, som tycker att kulturen är viktig för samhällsutvecklingen och som tycker att det är viktigt med låga trösklar. Man vill nå ut till människorna som bor här, säger Nina Beckmann, vd och konstnärlig chef för Grafikens hus.

Ledningen för Grafikens hus har även förhandlat med Mariefred, Eskilstuna och Nyköping. Att valet föll på Södertälje förklaras bland annat av kommunens vilja att gå in i "ett långsiktigt ekonomiskt engagemang", enligt Nina Beckmann som också tror på goda möjligheter till samarbeten med Södertäljes näringsliv.

Verksamheten ska liksom tidigare bygga på ekonomiskt stöd från kommunen, landstinget och staten.

Nina Beckmann är väldigt nöjd:

– Vi kommer verkligen att kunna vara med och stärka bild- och formområdet och bli en aktör i det lokala konstlivet, säger hon och nämner bland annat den lokala grafikverkstaden Kretsen.(TT)