Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grammisvinnarna Deportees är redo för Sundsvall: "Vi är bättre än vad vi någonsin varit"

I höstas släppte de ännu ett succéalbum och nyligen vann de en Grammis. Lagom till sin spelning på Pipeline i Sundsvall är Deportees just nu i högform.
– Med bra marginal är vi bättre än vad vi någonsin varit tidigare, säger Peder Stenberg.

Annons

Mycket av det som skrivit om Sundsvallsaktuella Umeåbandet Deportees de senaste åren har handlat om hyllningar och prisanden. Deras förra album "Islands & shores", som släpptes 2011, fick högsta betyg av kritiker i hela Sverige. När Årets rock skulle utses under Grammisgalan knep de självklart statyetten. Fyra år senare kom de i höstas tillbaks med albumet "The big sleep" och gjorde en favorit i repris: På Grammisgalan för några veckor sedan vann de återigen priset för Årets rock.

– Sist trodde vi nog att vi skulle vinna. Då var vi nominerade till fyra priser, men den här gången tänkte vi nog inte att vi skulle vinna. Det handlar främst om det spirituella när man håller på med musik. Belöningen är att nå ut till människor, så det är ett otroligt privilegium att också få något så konkret som ett pris. Det finns en direkthet och en ren glädje i det, säger Peder Stenberg som är bandets sångare.

Men konstanta hyllningar kan också bli ett hinder när förväntningarna på kommande släpp blir höga.

– Såhär i backspegeln var nog anledningen till att "The big sleep" var svår att göra kopplat till det, att det fanns sådana förväntningar. När vi gjorde "Islands & shores" nådde vi en ny nivå rent konstnärligt. Det är klart man förstår att folk förväntar sig något, men nu har vi kommit så långt att vi börjar se ett samband mellan att när ni vi är nöjda så är andra det också, säger Peder Stenberg.

Kreativitet kring musik och vilket underligt fenomen inspiration är, är något som Peder återkommer till.

– Det är lynnigt. Jag vet inte riktigt hur det fungerar. Att skriva en låt är inte som att skriva en roman. Att skriva en låt handlar om ganska lite faktiskt. Det inte hundratals ord som ska skrivas ner. Jag kan lägga massa tid på en låttext och sedan när den är klar så tänker jag "hur kan det här ta så lång tid?".

Tillsammans med sin bror Anders Stenberg har Peder gjort musik i över 20 år, men de är fortfarande "vidskepliga", som Peder beskriver det.

– Vi spelar fortfarande in grejer på mobilen – förut var det ett fickminne – så fort vi får en bra idé. Vi är alltid rädda att det ska vara den sista bra idén.

Med tanke på mottagandet musiken fått de senaste har de haft många bra idéer.

– Det är inte alltid det har varit så, men just nu verkar folk fatta vår grej. Att känna sig förstådd är en fantastisk känsla, säger Peder Stenberg.

Just nu verkar det onekligen som att Deportees har nått en ny topp i karriären, men Peder Stenberg kan utlova att det kommer fler.

– Vi har aldrig mimat med ett hopprep framför spegeln och drömt om att få spela på Wembley. Musiken har varit en så integrerad del av livet. Det finns ingen mättnad eller känsla av att gå på repeat utan det är mer ett konstnärligt driv som finns. Jag vet att vi har ännu bättre skivor i oss framöver.

I höstas gjorde Deportees en stor Sverigeturné och avslutade turnén inför ett slutsålt Cirkus i Stockholm. I mars och april gör de sex spelningar ute i landet och på lördag spelar de på Storsjöteatern i Östersund.

– Det känns som att vi åker ut med bra självförtroende. Jag skulle faktiskt vilja säga att vi just nu, med bra marginal, är bättre än vad vi någonsin varit tidigare, säger Peder Stenberg.