Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granbyggnationer för Sundsvalls gymnasium?

Sundsvalls gymnasium är intresserat av att använda byggnaderna på ön och naturreservatet Gran för elever på natur- och byggprogrammen.

Byggeleverna skulle kunna arbeta med renovering av byggnaderna, främst fyrhuset. Det finns även tre uthus, pumphus, tvättstuga och båthus.

Mittuniversitet är intresserat av att sätta upp en klimatstation på Gran. Allt framgår av ett samverkansmöte som hållits. Vid mötet redovisades också att Svenska Byggnadsvårdsföreningen är intresserat av att ha läger på ön och att det även finns ambitioner om att hålla fotokurser, i folkhögskoleregi.

Vid mötet redovisade Nordanstigs kommunchef, Thord Wannberg, att kommunen inte stöder tanken på att byggnaderna, främst fyrhuset, säljs på öppna marknaden. Inga hinder finns dock.

Innan man går vidare måste det blir regleringar mellan statliga fortifikationsverket och lika statliga fastighetsverket.

Alternativen är dessa:

O Byggnadsägande fortifikationsverket tar över mark från fastighetsverket så att marken runt fyrvaktarbostaden kan styckas av och bli en fastighet som kan säljas.

O Markägande fastighetsverket tar över byggnaderna från fortifikationsverket och hyr ut dem.

O Fortifikationsverket behåller byggnaderna i tre-fem år och låter Sundsvalls gymnasiums elever rusta upp dem som en del i sin utbildning. Därefter säljs byggnaderna eller överförs till fastighetsverket.

Ytterligare utredningar mellan de statliga verken och övriga berörda väntar. Vid det senaste mötet representerades Sundsvalls gymnasium av Anders Hölne och Kent Persson.