Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grankulla - med eget spöke

Räddning eller rivning? Debatten om sågverkstidens sommarnöjen i Petersvik går hög. I en liten serie berättar ST kort om några av husen.

Den legendariske Bygg-Olle, C. A. Olsson, ombesörjde byggnationen av många av husen i Petersvik liksom i Stenstan. Sedan han själv ägt Villa Solbacken i några år köpte han en annan tomt och byggde åt sig själv Villa Grankulla. Bygg-Olles son, konstnären Carl Gunne, var porträttmålare och har avbildat många av tidens storheter som kungarna Gustaf V och Gustaf VI Adolf samt Jussi Björling. Han har målat ett porträtt av fadern där han sitter på verandan till Villa Solbacken och tittar i ritningar, möjligen till den kommande Villa Grankulla. I bakgrunden skymtar Kaptensuddens kallbadhus.

Den som grundlade Grankulla var ingen mindre än Bygg-Olles vän Alfred Blomberg, grundläggaren av så många hus i Stenstan. Det blev ett fint exempel på jugend/nationalromantisk arkitektur à la tidigt 1900-tal och modernare i inredningen än många av de andra. Bygg-Olles hustru Clara var också konstutbildad och det är troligen hon som gjort målningarna i taket och vid eldstaden.

Efter Bygg-Olles död bodde Clara kvar om somrarna men vistades i huvudsak i Stockholm. 1953 uppläts huset till försäljning. När en viss Sten Blomberg sökte upp Clara hukade han först inför priset, men när hon fick veta att han var sonson till Alfred Blomberg, som grundlagt huset, fick han köpa det - till ett pris han själv bestämde. Familjen Blomberg flyttade in som de första året runt-boende på Petersvik och var ganska isolerade där om vintrarna när snön låg djup på oplogade vägar. Innan de fick i ordning med isolering trängde de ihop sig i ett av de 13 rummen. När Sköns köping började skicka en plogbil till området bjöds föraren alltid på kaffe i Grankulla. För att komma fram till godsakerna måste han ju ploga sig fram på husets långa uppfart.

Grankulla ståtar också med en spökhistoria. En dag på 50-talet kom familjen Blombergs lilla dotter och berättade om den svartklädda damen hon sett sitta i köket. Hon lämnade en exakt beskrivning av Clara Olsson, som hon aldrig sett och som inte besökt huset sedan hon sålde det.

Källor: Nils Johan Tjärnlund och Sundsvalls museum