Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannarna i Ljungaverk hjälps åt att integrera flyktingarna

Tillsammans har de lärt sig hur man pratar med myndigheter i Sverige, de har lärt sig vad man måste veta för att kunna handla, och de har fikat. I Ljungaverk hjälps grannarna åt att integrera de nyanlända.

– Ingen kommun i Sverige var väl beredd på att det skulle bli så stor tillströmning som det blev. Men här är de som vilka grannar som helst, säger Jenny Sellén, en av de drivande bakom gruppen som ideellt lär ut svenska och svensk kultur till nyanlända i Ljungaverk.

Idén föddes när hon diskuterade med sin granne Åke Nyhlen att man borde samla alla nyinflyttade på något vis. Sagt och gjort, Åke Nyhlén gick dörr till dörr med en inbjudan till en första träff på Forum Folkets hus.

– Vi fyllde hela restaurangen där då, och det är ganska många stolar där. Sen har det varit mellan 20 och 30 deltagare på våra träffar, säger Jenny Sellén.

– Det största önskemålet vi märkte av på vår första träff var att nästan alla ville lära sig svenska. Och som tur var så bor det ju en föräldraledig SFI-lärare precis i närheten, i Gullgård, säger Jenny Sellén.

Det är hon, Åke Nyhlén och den föräldralediga SFI-läraren Angelica Malkusson som dragit i de flesta trådarna. Sedan har de minst tjugo frivilliga från olika håll som hjälper till att hålla i träffarna.

– De nyinflyttade får ett nätverk, vilket är något jättebra som kan vara svårt att skaffa helt själv. Om de vill söka jobb eller liknande måste de ju ha nätverk att vända sig till, säger Jenny Sellén.

Hela gruppen består av volontärer, men man har fått hjälp från ABF för att kunna hyra lokal, och från Forum i Ljungaverk.

– Det vi skulle sakna är mer samordning från Ånge kommuns sida, det är svårt för oss som jobbar ideellt att veta vilka andra projekt som finns. Men jag tror det blir bättre nu när man har två personer som ansvarar för asylfrågor på kommunen, säger Jenny Sellén.