Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granskning av myndigheter försvåras

Skolpersonal som begått sexbrott. Tjänstemän på dubbla stolar. Chefer som gynnar släktingar. Ett nytt lagförslag kan försvåra granskningen av myndigheterna. Personalens personnummer på alla myndigheter i Sverige ska bli hemliga, enligt ett nytt lagförslag.

Personalens personnummer på alla myndigheter i Sverige ska bli hemliga, enligt ett nytt lagförslag.

Regeringen vill införa sekretessen för att minska risken för trakasserier. Men hur stort problemet faktiskt är har inte utretts och enligt justitiedepartementet bör man inte "göra sig överdrivna föreställningar om skyddets effekter".

"Oumbärliga som nycklar"

Klart är dock att uppgifterna i många fall är helt avgörande när myndigheter ska granskas.

"Personnummer är oumbärliga som nycklar till de offentliga registren. Och med hjälp av dem kan man avslöja tjänstemän som sitter på dubbla stolar, som inte redovisat sina bisysslor, som upphandlat tjänster från närståendes bolag, ljugit om sin utbildning och mörkat sitt brottsregister", skriver 15 grävande journalister på DN Debatt

Att dömda sexbrottslingar jobbar med barn och att offentliganställda chefer gett släktingar förtur till jobb finns bland avslöjandena som gjorts möjliga med hjälp av personnummer.

Expert kritisk

Men lagförslaget berör inte främst journalister, menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke:

– Sverige är ganska unikt med en hög tilltro till våra myndigheter. Förtroendet har byggts upp i många år, i princip sedan 1766 med offentlighetsprincipen, som mejslats fram med stor omtanke och möda. Varje inskränkning måste motiveras. Att kunna granska myndighetsföreträdare är en medborgerlig rättighet.

Informationen är redan sekretessbelagd på hundratals myndigheter, som polis och domstolar. Men den sekretessen är svagare än den som nu föreslås gälla alla myndigheter.

– Man kan ifrågasätta vad personalen på Nationalmuseum och olika bibliotek har för skyddsbehov, säger Nils Funcke.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har avböjt att kommentera med hänvisning till att lagförslaget är skickat på remiss.

(TT)